c S

Nov Laboratorij za 3D tisk plod sodelovanja med znanostjo in gospodarstvom

03.10.2018 16:20 Ljubljana, 03. oktobra (STA) - Ljubljanska fakulteta za strojništvo je v sodelovanju z družbo SiEVA, strateškim razvojnim inovacijskim partnerstvom na področju mobilnosti ACS+ in partnerji vzpostavila skupni laboratorij za 3D tisk kovin. Naložba v vrednosti več kot pol milijona evrov je po besedah dekana Mitjana Kalina velika pridobitev za fakulteto in širše industrijsko okolje.

Finančna sredstva za nakup pol milijona evrov vrednega 3D tiskalnika kovin so prispevali industrijski partnerji, fakulteta pa bo prispevala svoje znanje ter prostor, v katerem bo laboratorij gostoval. Po Kalinovem mnenju se s sodelovanjem med podjetji in fakulteto odpira veliko možnosti za raziskave na tem novem področju, kjer je še veliko odprtih vprašanj.

Laboratorij, ki bo za uporabo na voljo tako študentom kot tudi industrijskim partnerjem, je po Kalinovih besedah izjemna priložnost tako za fakulteto kot tudi za gospodarstvo. Na ta način bodo omogočili neposredno vključevanje študentov in profesorjev v delo laboratorija na konkretnih projektih industrije. Hkrati pa laboratorij predstavlja spodbudo za posodobitev študijskih programov z najnovejšimi tehnologijami, ki prodirajo v industrijsko okolje.

Tehnologija 3D tiskanja kovin temelji na slojevitem oblikovanju izdelkov. Poteka z nanašanjem plasti kovinskega prahu, ki se ga na izbranih mestih z laserjem pretali. S ponavljanjem postopka se lahko zgradi izdelek izredno kompleksnih oblik, poleg geometrije in oblike pa se med postopkom določajo tudi lastnosti material, je pojasnil profesor na fakulteti za strojništvo Edvard Govekar.

Tehnologija je po njegovih besedah pomembna, ker omogoča izgradnjo poljubnih oblik, finih podrobnosti reda velikosti nekaj deset mikrometrov ter izgradnjo izjemno lahkih konstrukcij, kar je izrednega pomena v letalstvu in avtomobilski industriji.

Po besedah direktorja družbe SiEVA Miloša Šturma bodo s pomočjo 3D tiskalnika kovin v laboratoriju tiskali prototipe in dele orodij za livarsko proizvodnjo ter razvijali izdelke za maloserijsko proizvodnjo, in sicer iz štirih materialov: nerjavnega in orodnega jekla, aluminija in nikljeve zlitine.

"Skupaj s profesorji bomo delali na realnih izzivih ter s tem dosegli konkurenčno prednost za naše partnerje oziroma slovensko avtomobilsko industrijo. Računamo, da bomo zato delali izdelke, ki bodo lažji, cenejši ter bodo povečali produktivnost podjetij," je poudaril Šturm.

Pobuda za vzpostavitev laboratorija je nastala na eni od delavnic v okviru strateškega razvojnega inovacijskega partnerstva (SRIP) ACS+, nato pa so pridobili zaupanje pomembnih partnerjev, kot so Hidria, Domel, Kolektor in TPV, in zbrali sredstva za nakup vrhunske opreme za 3D tisk kovin, je povedala direktorica SRIP ACS+ Tanja Mohorič.

Vzpostavitve skupnega Laboratorija za 3D tisk kovin po besedah Mohoričeve predstavlja enega najbolj inovativnih poslovnih modelov povezovanja znanosti in gospodarstva. Dosedanji modeli so namreč temeljili predvsem na sponzoriranju ali donacijah opreme fakultetam, tokrat pa so različna podjetja in raziskovalne ustanove skupaj investirala v nakup opreme, prav tako bo skupaj potekalo tudi delo na projektih.

Na fakulteti je danes potekal tudi uvodni posvet o pomenu tehnologije 3D tiska, ki mu bo sledilo slavnostno odprtje laboratorija. Ob odprtju bodo poleg Šturma in Kalina zbrane nagovorili še rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič, državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti ter državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Jernej Štromajer.