EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

1.10.2018

Odslej le 16 centrov za socialno delo

Ljubljana, 01. oktobra (STA) - Z današnjim dnem začne veljati nova organizacijska struktura centrov za socialno delo. Dozdajšnjih 62 centrov se je spojilo v 16 območnih, dosedanji centri pa so postali enote novih centrov. Na tak način želi ministrstvo za delo doseči večjo učinkovitost in poenotenje delovanja. V pravice uporabnikov pa ne posegajo.

Z uvedbo nove organizacijske strukture se bo na ravni območnega centra organizirala skupna splošna služba, ki bo vključevala kadrovsko službo, računovodstvo in tehnično-administrativno službo. Poleg tega bosta v okviru novega centra služba za odločanje o pravicah iz javnih sredstev in skupna strokovna služba, ki bo vključevala službo za koordinacijo in pomoč žrtvam. Predvideno je, da bo znotraj skupne strokovne službe delovala tudi mobilna strokovna enota, ki jo bodo sestavljali strokovnjaki z različnih področij, denimo psiholog, pravnik in specialni pedagog.

Območne centre bodo vodili direktorji, enote centrov pa pomočniki direktorjev. Vlada je aprila imenovala 16 vršilcev dolžnosti direktorja novoustanovljenih centrov, ki so do imenovanja direktorjev pooblaščeni za organiziranje in vodenje strokovnega dela in poslovanja centra.

V novoustanovljenih centrih bo kot organ zavoda deloval tudi svet lokalnih skupnosti. Vanj bodo imenovani predstavniki lokalnih skupnosti na območju, ki ga pokriva center. Vloga sveta bo predvsem povezovanje centra in lokalne skupnosti ter sodelovanje pri oblikovanju politik na področju socialnega varstva.

Pravice uporabnikov ostajajo enake kot doslej. Centri po vsej Sloveniji tako ostajajo enotna vstopna točka za vse pravice. Uporabniki bodo pravice iz javnih sredstev še naprej lahko urejali tam, kjer so to počeli do zdaj, in pod istimi pogoji.

Zaradi uvajanja informacijske podpore reorganizaciji bo v prvem tednu oktobra informacijski sistem centrov nedostopen. Prav tako v prvem tednu oktobra uporabniki ne bodo mogli oddajati e-vlog preko portala e-uprava. Vendar pa nedelovanje sistema ne bo vplivalo na datume izplačil socialnih transferjev, ki so načrtovani v oktobru. To pomeni, da datumi izplačil ostanejo nespremenjeni, zagotavljajo na ministrstvu.

Reorganizacija poleg spremembe organizacijske strukture centrov vključuje tudi uvedbo informativnega izračuna, ki je napovedana za 1. januar 2019, in socialno aktivacijo dolgotrajno brezposelnih in socialno izključenih, ki poteka v času od leta 2017 do 2022.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar