c S

Teden otroka v znamenju prostega časa

01.10.2018 07:39 Ljubljana, 01. oktobra (STA) - Pričenja se Teden otroka, ki ga bo Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) že tradicionalno obeležila z različnimi prostočasnimi in razvedrilnimi programi za otroke v vseh večjih krajih po državi. Letos bo v ospredju kakovostno preživljanje prostega časa, ki ga imajo otroci vse manj, ugotavljajo na ZPMS.

Čas za počitek in prosti čas, ki ga najmlajšim priznava tudi konvencija o otrokovih pravicah, je čas, ki si ga otroci lahko organizirajo po svoje, ko sami iščejo tisto, kar jih veseli in navdušuje. Na ZPMS želijo spodbuditi čim več aktivnosti na prostem in igro s sovrstniki, ki je ključna za celovit čustveni in socialni razvoj.

V samostojni igri s sovrstniki otroci krepijo komunikacijo in druge socialne veščine ter spoznavajo vrednote družbe. Zato je pomembno, da niso preobremenjeni z organiziranimi dejavnostmi, prav tako pa je otroke, ki niso vključeni v nobeno aktivnost, treba spodbujati k aktivnemu preživljanju prostega časa.

Ponudba organiziranih aktivnosti za otroke je vse bolj bogata in raznolika, a je le manjši del takih dejavnosti brezplačen, kar lahko obremeni družine v socialni stiski. Otroci s "preveč" prostega časa pa si proste ure radi krajšajo s prekomerno rabo sodobnih tehnologij in družbenih medijev. Strokovnjaki ob vse pogostejših spletnih zlorabah mladoletnikov opozarjajo tudi na pomen vzpostavitve zaupanja med otroki in starši.

Na ZPMS še poudarjajo, da je prosti čas namenjen tudi otrokovemu počitku. "Želimo si čas za otroško veselje, za družbo, za igro, za noro zabavo, za možnost, da včasih gremo po svoje in polni nemira se zleknemo v travo," je v svoji poslanici ob Tednu otroka zapisal tudi pesnik Feri Lainšček.

V tem tednu tako za spodbudo otrokom, staršem in vsem, ki delajo z najmlajšimi, po vseh večjih krajih v Sloveniji društva ZPMS pripravljajo nabor aktivnosti, kot so ustvarjalne delavnice, gledališke in filmske predstave, predstavitve različnih poklicev, pa tudi ogled ljubljanske reševalne postaje in gasilske brigade.