c S

Po odhodu predstavnikov prejšnjega župana in SMC propadel še en poskus reševanja Mariborske knjižnice

28.09.2018 07:23 Maribor, 27. septembra (STA) - Razprava o najnovejšem predlogu za rešitev prostorske problematike Mariborske knjižnice na današnji izredni seji mestnega sveta ni trajala dolgo. Po protestnem odhodu predstavnikov Liste Franca Kanglerja - Nove ljudske stranke (NLS) Slovenije ter SMC so namreč sejo prekinili, ker ostali mestni svetniki niso bili več sklepčni.

V Listi Franca Kanglerja - NLS in SMC so prepričani, da je najnovejši predlog za selitev osrednje enote knjižnice iz dotrajanih in pretesnih prostorov na Rotovškem trgu v nedokončani poslovno-stanovanjski objekt Centrum nedaleč od Trga Leona Štuklja le politično všečni manever župana Andreja Fištravca pred volitvami, ki pa bo močno obremenil mestne finance. Zato ga ne želijo podpreti.

"V Mariboru imamo dovolj zgradb, ki jih že zdaj ne moremo vzdrževati, zdaj pa bi kupili še eno," je bil ogorčen predstavnik Liste Franca Kanglerja - NLS Milan Mikl. Najbolj ga je razburilo dejstvo, da je občina že sklenila opcijsko pogodbo z zasebnikom, ki ima v lasti manjši del Centruma. "Nekdo očitno hoče to na hitro prodati," je ocenil.

Takšnih kupčij v njegovi stranki po njegovih besedah ne bodo podpirali. "Tu nisem zato, da bi bil všečen, ampak da sem načelen. Podprli smo že več projektov za rešitev knjižnice, a nobena ni bila realizirana," je dodal, jezen tudi zaradi tega, da so se številni mestni svetniki izognili odločanju o tej pereči zadevi s tem, da danes sploh niso prišli na sejo.

Članom SMC je žal, da občina ni vztrajala pri obnovi sedanjih prostorov knjižnice na Rotovškem trgu, za kar so, kot trdijo, zagotovili 2,7 milijona evrov državnih sredstev. "Če bi župan to takrat spoštoval, bi zdaj bili že sredi gradbenih del," je prepričan njihov predstavnik Andrej Špenga.

Rešitev s Centrumom se jim ne zdi uresničljiva, hkrati pa je po njihovih ocenah dražja od rešitve na Rotovžu. "V SMC smo za vsako rešitev, ki je strokovno podkrepljena in ima izdelano tudi finančno konstrukcijo," je zatrdil Špenga.

Župan Fištravec je pojasnil, da so z opcijsko pogodbo samo zavezali zasebnega lastnika, da proda svoj del, potem ko bo občina odkupila večinski delež Centruma od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). S samo delnim odkupom namreč ne bi mogli umestiti knjižnice vanj. Ponovil je tudi, da obnova na Rotovškem trgu ni več uresničljiva, med drugim zaradi previsoke cene in dejstva, da obljubljena državna sredstva niso bila dejansko zagotovljena v državnem proračunu.

"Centrum podpira stroka, podpirajo ga vsi zaposleni, podpira ga vodstvo in svet knjižnice. V čem je torej problem? Je problem v tem, da rešimo problem v Mariboru? Ne. Stvar je v tem, da je treba povzročati probleme in nered ter nato s tem kapitalom iti na volitve," je dogajanje na seji komentiral župan, prepričan, da gre pri vedenju Liste Franca Kanglerja - NLS in SMC za izključno predvolilno potezo.

Kljub temu ne bo obupal, ampak bo čez teden dni sklical novo sejo mestnega sveta. "Skupaj s stroko in vodstvom knjižnice bom nadaljeval vse aktivnosti, da v Mariboru prevlada razum. Tega sem kot župan že vajen in ni prvič, da se mestni svet o enaki temi večkrat sestaja," je povedal župan.

Danes so sicer le s težavo zagotovili sklepčnost. Razpravo so lahko začeli šele potem, ko je na sejo prišel 23. od skupno 45 mestnih svetnikov. Po govoru Mikla in Špenge je skupno sedem predstavnikov nekdanjega župana Kanglerja ter SMC zapustilo sejo, zato niso mogli več nadaljevati z razpravo.

V knjižnici, kjer so danes zaposleni v času seje protestno zaprli nekaj enot in prišli na občino poslušat mestne svetnike, so obupani. "Očitno bo treba čakati na novega župana, na nov mestni svet. A to je lahko usodno za knjižnico. Naše težave se stopnjujejo, na Rotovškem trgu nam vsak teden kaj odpove. Bojim se, da bomo čez dan ali dva prisiljeni knjižnico zares zapreti, ker preprosto ne bo več pogojev za delo," je po predčasnem zaključku seje povedala direktorica Dragica Turjak.

Pred dnevi jim je odpovedal toplovod in vse dokler napake ne bodo uspeli odpraviti, bodo brez gretja.