c S

V ponedeljek v novo študijsko leto s tradicionalnimi dobrodošlicami

28.09.2018 08:03 Ljubljana/Maribor/Koper/Nova Gorica, 28. septembra (STA) - V ponedeljek se začenja novo študijsko leto. To je prelomno obdobje posebej za novince, ki se bodo morali privaditi na novo okolje oziroma življenje z obveznostmi in odgovornostmi. Letos je bilo v prvem roku na fakultete sprejetih 11.119 študentov, vpisi v drugem roku še potekajo. Vseh vpisnih mest za redni in izredni študij je 18.481.

V Sloveniji se tudi letos nadaljuje trend zmanjševanja vpisnih mest na visokošolskih zavodih. Tako so univerze v Ljubljani, Mariboru, na Primorskem in v Novi Gorici, novomeška fakulteta za informacijske študije ter 13 zasebnih visokošolskih zavodov s koncesijo za študijsko leto 2018/19 razpisali 18.481 mest za redni in izredni študij, kar je v primerjavi z lanskim razpisom 660 vpisnih mest manj.

Največ mest, več kot 9000, je tudi tokrat razpisala ljubljanska univerza. Za tujce izven Evropske unije je na voljo nekaj manj kot 2000 mest.

V prvem roku so fakultete sprejele večino, skupno 11.119 kandidatov od 14.704 prijavljenih. V drugem roku je za redni in izredni študij na voljo skupaj 7311 vpisnih mest. Rezultati bodo znani konec oktobra, saj vpisi na dodiplomski in podiplomski študij še potekajo.

Ker tretjega roka že nekaj let ni, je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport za zapolnitev še prostih vpisnih mest letos uvedlo dodatni rok za oddajo prijave za vpis, ki se je iztekel v četrtek opoldne.

Sicer pa ima najvišji delež sprejetih glede na prijave primorska univerza, in sicer 84,7 odstotka, sledijo pa mariborska univerza s 84,5 odstotka, ljubljanska z 71,4 odstotka ter samostojni visokošolski zavodi in koncesije s skupaj 81,2 odstotka.

Z največ vpisnimi mesti še vedno ljubljanska univerza

Tako kot vsako leto je tudi letos največ vpisnih mest razpisala ljubljanska univerza, in sicer 9231. V prvem prijavnem roku se je prijavilo 9799 kandidatov, sprejetih pa jih je bilo 6995. V drugem roku je na voljo še 2839 mest.

Na mariborski univerzi je bilo v prvem prijavnem roku sprejetih 2581 novih študentov od 3054 prijav, s čimer so zapolnili več kot polovico razpoložljivih mest. Univerza je letos razpisala manj vpisnih mest, in sicer 4576, v drugem roku je na voljo še 2311 mest.

Primorska univerza je za novo študijsko leto na svojih šestih fakultetah razpisala skupno 1498 mest za študijske programe 1. stopnje, po prvem prijavnem roku pa so sprejeli 943 bodočih bruck in brucev. Za drugi rok je prostih še 672 mest.

Na študij na novogoriški univerzi pa je bilo v prvem roku sprejetih 23 študentov od 24 prijavljenih. Fakulteta sicer razpisuje 245 mest, za drugi rok jih je na voljo še 228.

Ostali visokošolski zavodi s koncesijo, kjer je bilo skupno 1850 razpisnih mest, so v prvem roku sprejeli 577 študentov od 715 prijavljenih, za drugi rok je razpisanih 1262 mest.

Prednjačijo umetniški programi, dizajn in športni programi

Po podatkih ministrstva za izobraževanje je bilo tudi tokrat največ zanimanja za umetniške programe in dizajn, športne programe, psihologijo, programe s področja zdravstva in veterine, varstvoslovja ter predšolske vzgoje.

Po prvih podatkih iz Evidenčnega in analitskega sistema visokega šolstva v RS (eVŠ) so za novo študijsko leto štiri univerze in 54 samostojnih visokošolskih zavodov razpisali skupaj 626 študijskih programov, in sicer 249 programov prve stopnje s 25.481 vpisnimi mesti za vpis v 1. letnik, devet enovitih magistrskih programov z 837 mesti, 278 programov druge stopnje z 18.284 mesti in 90 doktorskih programov z 2374 vpisnimi mesti.

V novo študijsko leto s tradicionalnimi dobrodošlicami in sprejemi

Pred uradnim začetkom študijskega leta univerze s študentskimi organizacijami novincem tradicionalno izrekajo dobrodošlice. Tako bodo v ponedeljek na Kongresnem trgu v Ljubljani sprejeli brucke in bruce ljubljanske univerze, ki jih bo v novo študijsko leto pospremil rektor Igor Papič. Novopečenim študentom pa bo z informacijami o študiju v pomoč študentska organizacija (ŠOU v Ljubljani).

Na mariborski univerzi so teden pred začetkom študijskega leta pripravili uvajalni teden za bruce. V tem času študente opremljajo z vsemi potrebnimi informacijami, da bodo lahko že prve tedne v največji meri posvetili študiju.

Dobrodošlico vsem študentom, še posebej brucem, pripravlja tudi primorska univerza, kjer bodo mlade na fakultetah nagovorile dekanje in dekani, vse skupaj pa bosta v ponedeljek na Titovem trgu v Kopru pozdravila rektor Dragan Marušič in koprski župan Boris Popovič.

Tudi letos nekaj novosti za študente

Študente tudi letos čaka nekaj novosti, predvsem v smeri izboljšanja socialnega položaja. Za to bo poskrbel lani sprejet zakon za urejanje položaja študentov, ki ga je pripravil ŠOS. Zakon med drugim omogoča koriščenje študentskih bonov do 21. ure, podaljšuje zdravstveno zavarovanje do dopolnjenega 26. leta in status študentom. Ta ne bo več prenehal z dnem, ko magistrirajo, ampak z iztekom študijskega leta, v katerem magistrirajo.

Mariborska univerza pa je letos dobila novega rektorja Zdravka Kačiča, ki bo v novo študijsko leto pospremil novince.

S prihodom nove vlade je na čelo ministrstva za izobraževanje prišel tudi novi minister Jernej Pikalo, ki je sicer že vodil to ministrstvo od marca 2013 do septembra 2014. Ob prevzemu poslov od dotedanje ministrice Maje Makovec Brenčič je med prvimi nalogami izpostavil pregled dosedanjih priprav zakona o visokem šolstvu in raziskovalni dejavnosti.