c S

V sindikalnih vrstah ob imenovanju vladne pogajalske skupine optimistični

27.09.2018 15:48 Ljubljana, 27. septembra (STA) - V sindikalnih vrstah so ob današnjem imenovanju vladne pogajalske skupine za pogajanja s sindikati javnega sektorja optimistični. Sindikalista Branimir Štrukelj in Jakob Počivavšek Petru Pogačarju, ki bo skupino vodil, priznavata izkušnje, poudarjata pa, da bo pomembno predvsem, kakšna izhodišča za pogajanja bo vlada sprejela.

Kot je za STA poudaril vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, je že pred imenovanjem vladne pogajalske skupine opozarjal, da ni v interesu sindikatov, da imajo na drugi strani nekvalificirane ljudi, ki se slabo ali sploh ne spoznajo na plačni sistem oziroma na sama pogajanja. "Zdi se, da je vlada to razumela in imenovala zelo solidno, dostojno ekipo, ki je usposobljena za taka pogajanja," je dejal.

Pogačar, ki prihaja z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, po Štrukljevih navedbah "ve, kako te stvari tečejo". "Res je sicer, da še nikoli ni vodil pogajanj, ampak zmeraj je enkrat prvič, tako da me to v resnici navdaja z nekim optimizmom, da bomo osredotočeni na sam predmet pogajanj, slej kot prej sta to podpis stavkovnih sporazumov in izboljšanje plač v javnem sektorju, ki so zadnjih šest let izrazito zaostajale za gospodarsko rastjo," je dejal. Vladna pogajalska ekipa po njegovem mnenju daje slutiti, da na pogajanjih ne bo nepotrebnih šumov oziroma konfliktov zaradi tega, ker ljudje ne bi poznali stvari, kar pa je dobra novica.

Vodja koordinacije stavkovnih odborov 16 sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek sestave pogajalske skupine sicer ni žele komentirati, izpostavil pa je, da ima Pogačar izkušnje s pogajanji in izkušnje s socialnim dialogom. Pri tem pa je omenil, da so ta pogajanja sicer nekoliko drugačna od socialnega dialoga, v katerem je Pogačar doslej sodeloval.

Kot je poudaril Počivavšek, pa bo pomembno predvsem, kakšna izhodišča za pogajanja s sindikati javnega sektorja bo vlada sprejela.

Minister za javno upravo Rudi Medved je namreč danes napovedal, da se bo danes imenovana pogajalska skupina sešla v prihodnjih dneh in pripravila izhodišča, v 14 dneh pa računajo na začetek resnih pogajanj s sindikati.

Štrukelj ocenjuje, da dlje tudi ne morejo čakati. Glede na to, da bi se morala pogajanja nadaljevati tam, kjer so se prekinila s prejšnjo vlado, pa pričakuje, da za pogajanja ne potrebujejo več kot dober mesec dni. "Kajti v nasprotnem primeru, če bi se to začelo vleči proti decembru, bi ocenili, da gre za zavlačevanje," je dejal in dodal, da je zanje nesprejemljiva možnost, da bi pogajanja začeli od začetka.

Počivavšek ni želel napovedovati, koliko časa bodo potrebovali za zbližanje stališč, ki bi pripeljalo do dogovora, in sicer ravno zato, ker še ne vedo, kakšna bodo vladna pogajalska izhodišča. "Naša stališča so jasna in če bi bila vlada pripravljena nadaljevati pogajanja s tiste točke, na kateri so se prekinila marca, potem ocenjujem, da lahko relativno kmalu pridemo do dogovora," je dejal.

Ob tem pa je dodal, da če želijo to, kar se bodo dogovorili, vključiti v rebalans proračuna za leto 2019, kar je po njegovem mnenju nujno, je treba s pogajanji zaključiti pred božičem.