c S

Vladno pogajalsko skupino za pogajanja s sindikati javnega sektorja bo vodil Peter Pogačar

27.09.2018 14:23 Ljubljana, 27. septembra (STA) - Vlada je danes imenovala pogajalsko skupino za dialog s sindikati javnega sektorja, vodil jo bo Peter Pogačar z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Skupina se bo sešla v prihodnjih dneh in pripravila izhodišča, v 14 dneh pa računajo na začetek resnih pogajanj s sindikati, je povedal minister za javno upravo Rudi Medved.

Kot je v izjavi za medije po seji vlade pojasnil Medved, z imenovanjem pogajalske skupine uresničujejo zavezo, da bodo nemudoma začeli dialog o stavkovnih zahtevah sindikatov javnega sektorja. Po njegovih besedah so v pogajalski skupini visoko usposobljeni predstavniki z domala vseh ministrstev, v ožji skupini pa predstavniki iz kabineta predsednika vlade Marjana Šarca, generalnega sekretariata vlade, finančnega ministrstva in ministrstva za javno upravo.

Kot so zapisali v sporočilu po seji vlade, je Pogačarjeva namestnica na čelu pogajalske skupine Lidija Apohal Vučkovič z ministrstva za javno upravo, člani ožje skupine pa so še Anja Kopač Mrak in Vojmir Urlep iz kabineta predsednika vlade, državna sekretarka na finančnem ministrstvu Saša Jazbec, Mojca Ramšak Pešec z generalnega sekretariata vlade, Štefka Korade Purg in Branko Vidič z ministrstva za javno upravo ter v. d. direktorja vladnega urada za makroekonomske analize in razvoj Boštjan Vasle.

Pogačar, ki bo pogajalsko skupino vodil, ima po Medvedovih besedah izkušnje in dolgoletno prakso delovanja v državni upravi. "Ni politična osebnost, kar se nam je zdelo v tem trenutku seveda tudi bistveno," je dejal Medved in pojasnil, da bo zaradi tega lahko k vodenju pogajalske skupine pristopil neobremenjeno. "Ima pa polna pooblastila vlade, da vodi to pogajalsko skupino in ob strokovni pomoči celotne ekipe, ki je imenovana v to skupino, ta pogajanja s sindikati javnega sektorja pripelje tudi uspešno do zaključka, kar je seveda želja tudi sindikatov javnega sektorja," je še dodal.

Poudaril je, da gredo s sindikati v dialog, da niso na dveh bregovih, ampak so vsi na istem čolnu in iščejo rešitev za stavkovne zahteve.

To, da sam kot minister za javno upravo ne bo vodil pogajalske skupine, po Medvedovih besedah ni nenavadno. Poudaril je, da to ni nezaupnica njemu kot ministru in spomnil na dogovor na vladni ravni že od vsega začetka, da teh pogajanj ne bo vodil neposredno minister za javno upravo.

Kot je pojasnil minister, so bila v preteklosti najuspešnejša pogajanja s sindikati takrat, ko teh pogajanj niso vodili ministri. Tako je omenil tudi primer, ko je pogajanja vodil nekdo, ki ni bil zaposlen v javni upravi, ampak v zasebnem sektorju, zaradi česar je neobremenjen lažje vodil dialog.

Na vprašanje, ali lahko sindikatom zagotovijo, da se bodo pogajanja nadaljevala na tisti točki, na kateri so bila spomladi prekinjena, kot sami pričakujejo, je minister odgovoril, da bodo pogajanja nadaljevali in jih ne začeli na novo, da pa za zdaj še ne more govoriti o tem, s katere točke. Vlada namreč po njegovih besedah pripravlja svoja izhodišča, ki bodo podlaga za nadaljevanje pogajanj.

"Tudi mi pričakujemo, da bodo pogajanja zelo hitro zaključena, na malce nezadovoljstva obeh strani, ampak to so pač pogajanja in vsaka pogajanja so kompromis," je še dodal.

Prav tako je minister spregovoril o nadaljnjih pogajanjih s predstavniki občin o višini povprečnine za prihodnje leto. S predstavniki občin se bodo sestali prihodnji teden, v prihodnje pa je napovedanih še več sestankov, na katerih se bodo usklajevali. "Ponudbe so na mizi, izračuni so na mizi, seveda pa je vse naprej stvar dialoga in na podlagi tega se bo videlo, kolikšna bo povprečnina za leto 2019," je dejal.

Kot je poudaril, je to stvar celotne vlade, ne samo ministrstva za javno upravo ali finančnega ministrstva. Finančno ministrstvo je sicer prejšnji teden na srečanju s predstavniki občin predlagalo povprečnino v višini približno 565 evrov na prebivalca, a v občinah opozarjajo, da to ne bo zadoščalo za pokritje dejanskih stroškov občin.

Minister je odgovarjal tudi na vprašanja o aferi o neupravičenih izplačilih nekaterim zaposlenim na ljubljanski filozofski fakulteti. Kot je pojasnil, te teme na današnji seji niso obravnavali, s tem, da na fakulteti tečejo nekateri postopki, pa je seznanjen iz medijev. "Kako se bo sistemsko pristopilo k temu problemu, v tem trenutku težko govorim, seveda je to predvsem vprašanje za ministra za šolstvo. Verjamem, da ko se bomo podrobneje s tem seznanili, da bomo lahko tudi ustrezno odgovorili," je dejal.

Medved ni prepričan, da lahko ministrstvo za javno upravo v tem primeru pošlje inšpekcijo, je pa inšpekcijski nadzor po njegovih besedah možen že po sami službeni dolžnosti delovanja inšpekcijskih organov, tako lahko pričakujemo, da se bodo ustrezne inšpekcije tudi ustrezno odzvale.