c S

Ob Evropski noči raziskovalcev Slovenija s tremi projekti za promocijo znanosti

27.09.2018 14:02 Ljubljana, 27. septembra (STA) - Na pobudo Evropske komisije bo v petek potekala vseevropska akcija Evropska noč raziskovalcev, katere cilj je približati znanost in delo znanstvenikov širšemu občinstvu. Slovenija se ji pridružuje s tremi projekti: Humanistika, to si ti, Varni z znanostjo ter Noč ima svojo moč. Dogodki kot sestavni del kampanje ozaveščanja se sicer že vrstijo.

Humanistika, to si ti!

Projekt Humanistika, to si ti! koordinira Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, v njem pa sodeluje 14 fakultet in akademij univerze. Za omenjeni naslov so se odločili, ker "humanistika postaja vse bolj marginalizirana, če ne celo zanemarjena, ne samo v vedno bolj skomercializiranem javnem prostoru, ampak tudi znotraj raziskovanja", piše na spletni strani univerze.

Sodelujoče fakultete in akademije so za Evropsko noč raziskovalcev pripravile 44 dogodkov, ki se bodo med 10. in 22. uro zvrstili v Ljubljani, Murski Soboti in Kopru. Poudarek bo na letošnjem evropskem letu kulturne dediščine. "Raziskovalci bodo zvezde noči, hkrati pa bodo na odru predstavljeni kot navadni ljudje z nenavadnimi službami," so zapisali na uradni spletni strani in dodali, da želijo s projektom seznaniti in ozavestiti javnost o pozitivni vlogi dela raziskovalcev in s tem približati razumevanje ter vpliv njihovega dela na vsakodnevno življenje občanov s posebnim poudarkom na mladih, ki se za karierno pot še odločajo.

Med dogodki posebej opozarjajo na okroglo mizo Etika v raziskovanju v Trubarjevi hiši literature ter na celodnevni program v Hiši Evropske unije z delavnicami in predavanji priznanih strokovnjakinj in strokovnjakov iz Slovenije in tujine. Ta se bo med drugim nanašal na vprašanje mobilnosti in kariernih priložnosti v evropskem raziskovalnem prostoru. Aktivnosti bo zaključil glasbeni koncert na ljubljanskem Novem trgu.

Varni z znanostjo

V projekt Varni z znanostjo so se povezali Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem in Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, z aktivnostmi, ki jih bodo izvedli v Mariboru, Kopru, Izoli in Ljutomeru, pa želijo prav tako ozaveščati o družbeno pomembni vlogi raziskovalcev, znanosti in njenem vplivu, zlasti z vidika varnosti v vsakdanjem življenju.

V povezavi z evropskim letom kulturne dediščine so vrtce ter osnovne in srednje šole povabili k sodelovanju na nagradnem natečaju Raziskovalec - varuh kulturne dediščine, na osrednjem dogodku Evropske noči raziskovalcev pa bodo znanstveniki v sproščenem vzdušju na interaktiven, poljuden način predstavljali rezultate znanstvenega dela ter obiskovalcem popestrili večer tudi kot člani glasbenih skupin, so napovedali.

Mladi bodo ob druženju z znanstveniki in raziskovalci ter sodelovanju pri eksperimentih spoznali različne vidike poklica raziskovalca, obenem pa bodo imeli priložnost izvedeti, kako je biti znanstvenik, kako ta usklajuje zasebno življenje z delom, kako lahko nekdo sploh postane raziskovalec in kakšna je podpora, ki jo pri tem nudi Evropska unija.

Noč ima svojo moč

Dogodke pod skupnim imenom Noč ima svojo moč so pripravili Ustanova Hiša eksperimentov, Institut Jožef Stefan, Kemijski inštitut in Tehniški muzej Slovenije, projekt pa so začeli že konec maja, ko so izvedli vseslovensko aktivnost Znanost za državljane - sajenje in spremljanje rasti semen ivanjščic, ki se mu je pridružilo okrog 700 skupin in posameznikov.

Omenjeno aktivnost so naravnali tako, da bodo ivanjščice zacvetele ravno na Evropsko noč raziskovalcev. Z njo so sicer želeli vzpostaviti daljše in trajnejše ozaveščanje o delu raziskovalcev, in sicer o tem, da raziskovalec lahko postane vsak.

S projektom Noč ima svojo moč namreč naslavljajo različne ciljne skupine, ne le otroke in mladostnike, ki se odločajo za študij, ampak tudi njihove družine. V tem okviru so pripravili tudi štiri znanstvene festivale v Ljubljani, Murski Soboti, Novem mestu in Ajdovščini, dan raziskovalcev, projekcije dokumentarnih filmov, pogovore in podobno. Na samo noč raziskovalcev pa bodo sočasno gostovali v 18 krajih po Sloveniji.

Evropska noč raziskovalcev kot vseevropska akcija ozaveščanja o znanosti

Evropska noč raziskovalcev je vseevropska akcija v okviru programa za raziskovanje in tehnološki razvoj - Obzorje 2020. Na pobudo Evropske komisije se po vsej Evropi za en dan v letu široko odprejo vrata organizacij, ki se ukvarjajo z znanostjo in raziskovanjem, da bi predstavili poklic in življenje znanstvenika širši javnosti. V ta namen se zvrstijo številne aktivnosti na temo raziskovanja in inovacij.

Akcija poteka v septembru od leta 2005. Lani je na dogodkih sodelovalo okrog 1,1 milijona prebivalcev in več kot 21.000 raziskovalcev. Kot piše na spletni strani Evropske komisije, pa bo letošnja povezala več kot 300 mest po Evropi in sosednjih državah.