c S

Za raziskave in razvoj lani 4,8 odstotka več proračunskih sredstev

27.09.2018 11:42 Ljubljana, 27. septembra (STA) - Slovenija je za raziskovalno-razvojno dejavnost lani namenila 170,5 milijona evrov proračunskih sredstev, kar je 7,8 milijona evrov oz. 4,8 odstotka več kot predlani in drugo zaporedno povečanje. Približno polovica teh sredstev je bila namenjena splošnemu napredku znanja, kažejo podatki državnega statističnega urada.

Delež državnih proračunskih sredstev za raziskovalno-razvojno dejavnost v BDP je lani v primerjavi z letom prej ostal nespremenjen, in sicer je dosegel 0,40 odstotka slovenskega BDP.

Letos naj bi se obseg državnih sredstev za to področje po načrtovanem začetnem proračunu v primerjavi z lanskim znova povečal. Začetna sredstva iz državnega proračuna, predvidena za izvajanje raziskovalno-razvojne dejavnosti v letošnjem letu, znašajo 199,4 milijona evrov, kar je 28,9 milijona evrov več od zneska, ki ga je država dejansko namenila v lanskem letu.

Splošnemu napredku znanja so po višini dodeljenih sredstev lani sledili industrijska proizvodnja in tehnologija (10,8 odstotka) ter zdravje (10,5 odstotka). Struktura za letos načrtovanih sredstev je glede na družbenoekonomske cilje približno enaka kot struktura teh sredstev, porabljenih lani.

Velika večina državnih proračunskih sredstev za raziskovalno-razvojno dejavnost (91,7 odstotka) je bila lani namenjena za izvajanje teh dejavnosti v državnem in visokošolskem sektorju. Prvi je prejel 54,3 odstotka, drugi pa 37,4 odstotka. Preostala desetina sredstev je bila lani usmerjena v poslovni (6,6 odstotka) in zasebni nepridobitni sektor (0,9 odstotka) ter v tujino (0,7 odstotka).