c S

Začenja se 24. slovenski festival znanosti

25.09.2018 08:22 Ljubljana, 25. septembra (STA) - Z uvodno slovesnostjo se bo danes začel 24. slovenski festival znanosti z mednarodno udeležbo, ki letos poteka pod geslom Narava, človek in eksperimenti. Festival, ki ga soorganizirajo Slovenska znanstvena fundacija (SZF), Univerza v Ljubljani ter družba Lek, bo do četrtka ponudil skoraj 60 brezplačnih dogodkov.

Festival se bo danes začel s šovom eksperimentov, v nadaljevanju pa se bodo med drugim odvili dogodki na temo barv, klopov, baterij in pametnih materialov prihodnosti ter človeške ribice.

Po pričakovanjih organizatorjev se bo festivala udeležilo približno 1500 do 2000 ljudi, ki bodo lahko izbirali med 60 brezplačnimi dogodki. Ti se bodo do četrtka odvijali na dveh fakultetah Univerze v Ljubljani, in sicer na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo (FKKT) in Fakulteti za farmacijo (FFA).

Na festivalu s svojimi vsebinami poleg FKKT in FFA sodelujejo tudi nekatere druge fakultete Univerze v Ljubljani, za udeležence pa bodo vrata odprli tudi laboratoriji na Kemijskem inštitutu, na FKKT ter Lavičkova zbirka v Leku, najobsežnejša farmacevtsko-medicinska zbirka v Sloveniji.

Kot je pred začetkom festivala poudaril predsednik uprave Slovenske znanstvene fundacije Edvard Kobal, je Slovenski festival znanosti "odlična priložnost zlasti za mlade ljudi, ki razmišljajo o nadaljevanju svoje poti na področju naravoslovja pa tudi širše, da potešijo svojo radovednost in se zazrejo v prihodnost".

Geslo letošnjega festivala Narava, človek in eksperimenti po navedbah organizatorjev razkriva tudi način, na katerega bodo obiskovalci festivalskih dogodkov iskali odgovore na vprašanja, povezana s človekovim odnosom do okolja, v katerem biva in nanj s svojimi dejanji tudi vpliva.

Največ dogodkov bo udeležence navduševalo s predstavitvami naravoslovnih eksperimentov, pa tudi družboslovnih, saj bodo naravo predstavili kot predmet družbenih sprememb, procesov in konfliktov.

Strokovni del programa so pripravili raziskovalci FKKT in FFA ter večja skupina slovenskih popularizatorjev znanosti iz vrst znanstvenikov, učiteljev ter študentov.

V SZF so letos k sodelovanju pritegnili tudi partnerje iz tujine, in sicer iz Avstrije, Nemčije, Velike Britanije in Združenih držav Amerike.

Častni pokrovitelj festivala je rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič.