c S

V Atriju ZRC okrogla miza o pisateljskem in publicističnem delu Zofke Kveder

12.09.2018 11:00 Ljubljana, 12. septembra (STA) - Zofka Kveder ni bila le prva slovenska pisateljica in ena izmed zgodnjih slovenskih feministk, temveč je delovala tudi na področju novinarstva: sodelovala je z več časopisi, nekatere je tudi urejala. O obeh področjih njenega delovanja, tako pisateljskem kot publicističnem, bo tekla beseda na okrogli mizi drevi v Atriju ZRC.

Na okrogli mizi, ki bo pospremila izid pete knjige zbranih del Zofke Kveder, ki prinaša vse pisateljičine članke, feljtone in dramatiko in s tem sklepa njen opus, bodo sodelovali urednica Katja Mihurko Poniž z gostjami Evo D. Bahovec, Tino Bahovec, Beti Žerovc, Vladko Tucovič in Matjažem Birkom.

Kot je mogoče prebrati na spletni strani ZRC SAZU, Zofka Kveder svojega kritičnega odnosa do sveta in navdušenja nad umetnostjo ni izražala le v literaturi, temveč tudi v člankih in feljtonih, ki jih je objavljala v slovenščini, hrvaščini, češčini in nemščini.

Bila je tudi urednica dveh revij in ženske priloge dnevnika. Ob neki priložnosti je zapisala: "Še sama nimam v evidenci vsaj tistih brezštevilnih feljtonov, pisanih o Slovencih, člankov in prikazov, s katerimi služim tiho in skromno interesom svojih rojakov, ki imajo zame, ne vem zakaj in kako, tako prebito malo simpatij."

Med drugimi je urejala revijo Domači prijatelj, ki ima nenavadno zgodbo: gre za glasilo, ki je izhajalo v Pragi in ga ni bilo mogoče dobiti v prosti prodaji, brezplačno so ga dobili samo kupci žitne kave, ki jo je proizvajal František Vydra. Bogati in prosvetljeni podjetnik je namreč izdajal tudi reklamno-literarni časopis, ki pa ni bil kar tako, saj so v njem objavljali imena, kot so Ivan Cankar, Vida Jeraj, Anton Aškerc in Etbin Kristan.

Pozneje je Zofka Kveder v Zagrebu urejala žensko prilogo Agramer Tagblatt (Frauenzeitung), leta 1917 pa je sama začela izdajati mesečnik Ženski svet, ki ga je po nekaj letih preimenovala v Jugoslovansko žensko. Svoje prispevke, pogosto povezane s t. i. ženskim vprašanjem, pa je objavljala v vseh vidnejših - ne le tistih z oznako ženski - tiskanih medijih tistega časa, med drugim v Slovenki, tržaški Edinosti in Slovenskem narodu.

Zofka Kveder se je rodila 22. aprila 1878 v Ljubljani, umrla je 21. novembra 1926 v Zagrebu. Bila je prva pisateljica, uvrščena v Zbrana dela slovenskih pesnikov in pisateljev.

Leta 1900 je izdala svojo prvo knjigo Misterij žene. Dramske spise je zbrala v knjigi Ljubezen, sledile so zbirke Odsevi, Iz naših krajev, Iskre in socialna drama Amerikanci. Leta 1918 je izdala novelo V oblasti teme in roman Njeno življenje, ki je bil zadnje delo, ki ga je napisala v slovenščini. Zatem je pisala v srbskem in hrvaškem jeziku, na primer roman Hanka.

Okroglo mizo organizira Knjigarna Azil v sodelovanju z Založbo ZRC.