c S

Evropski poslanci potrdili zakonodajo o evropski solidarnostni enoti

12.09.2018 07:30 Strasbourg, 11. septembra (STA) - Evropski poslanci so danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu sprejeli zakonodajo o evropski solidarnostni enoti. Ta mladim omogoča vključitev v solidarnostne aktivnosti na različnih področjih. V obdobju 2018-2020 bo za delovanje enote na voljo 375,6 milijona evrov, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Enota je delo začela že decembra 2016, z današnjim glasovanjem v Strasbourgu pa je dobila še pravni okvir, s čimer je postala samostojen program. Zakonodajo je podprlo 519 evropskih poslancev, 132 jih je bilo proti, 32 se jih je vzdržalo glasovanja.

Mladim enota omogoča, da se vključijo v solidarnostne aktivnosti na področjih izobraževanja, zdravja, zaščite okolja, preprečevanja nesreč, oskrbe s hrano in drugimi stvarmi, so zapisali v parlamentu.

Program je odprt za posameznike, ki se lahko prijavijo za aktivnosti v organizaciji registriranih organizacij. Registrirajo se lahko od 17. leta starosti naprej, ko nastopijo prostovoljstvo ali delo, pa morajo biti stari najmanj 18, in ne več kot 30 let. Prvi rok za prijavo se izteče 16. oktobra.

Zakonodaja predvideva, da bo program bolj dostopen mladim z manj priložnostmi, denimo invalidom ali posameznikom iz izoliranih in marginaliziranih skupnosti.

Poslanci so v zakonodajo zapisali, da mora biti med prostovoljstvom in zaposlitvijo jasna ločnica. S tem želijo preprečiti, da bi organizacije zlorabljale neplačano prostovoljstvo v primerih, ko obstajajo kakovostna delovna mesta. Prostovoljstvo bo omejeno na 12 mesecev, pripravništva pa na dva do šest mesecev. Pogodba o zaposlitvi bo morala biti veljavna najmanj tri mesece, so še pojasnili v Evropskem parlamentu.

Za delovanje evropske solidarnostne enote bo v obdobju 2018-2020 375,6 milijona evrov. 90 odstotkov bo namenjenih za prostovoljstvo, 10 odstotkov pa za podporo zaposlovanju. Evropska komisija je v predlogu naslednjega večletnega finančnega okvira EU za obdobje 2021-2027 za evropsko solidarnostno enoto predvidela 1,26 milijarde evrov.

Od leta 2016 se je registriralo že več kot 70.000 ljudi. Pri tem jih 7000 že sodeluje v aktivnostih na področjih vključevanja v družbo, integracije priseljencev, podpore lokalnim skupnostim, kulturne dediščine in izobraževanja.