c S

Štrukelj zadovoljen z Medvedovim zavedanjem pomena plačnih pogajanj

11.09.2018 07:25 Ljubljana, 10. septembra (STA) - Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je v odzivu pohvalil kandidata za ministra za javno upravo Rudija Medveda, ki je na predstaviti pred odborom DZ plačna pogajanja označil za prioritetno nalogo ministrstva. Manj pa je bil zadovoljen z Medvedovim stališčem do morebitnih izstopov iz plačnega sistema.

Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je Medvedovo kandidaturo podprl z devetimi glasovi za in štirimi proti. Predsednik vlade Marjan Šarec je Medveda predlagal za ministra iz kvote svoje LMŠ po tistem, ko se je odločil za umik Kodeljeve kandidature, pa čeprav je tudi on dobil zeleno luč odbora. V sindikalnih vrstah je zato vladalo veliko zanimanje za Medvedovo predstavitev.

"Za nas je pomembno, da je kandidat vzpostavil afirmativen odnos do zaposlenih v javnem sektorju. Od kandidata za ministra za javno upravo se pravzaprav pričakuje, da bo dejal nekaj pozitivnega tudi o prispevku javnih uslužbencev pri obvladovanju krize v naši državi. To mu vsekakor štejem v dobro, kajti praviloma tega ne slišimo, čeprav so številke o tem zelo jasne," je poudaril Štrukelj.

Po njegovih besedah je pomembno tudi Medvedovo stališče do plač v javnem sektorju, da te niso ekscesne, prej nasprotno: "Izpostavil je za nas pomembno dejstvo, da se plače javnih uslužbencev v zadnjem obdobju gibljejo počasneje kot v gospodarstvu. S tem je že nekaj dejal o prihodnjih plačnih pogajanjih. Upam, da se je tega tudi zavedal."

Nekoliko nenavaden pa je bil po Štrukljevem mnenju kandidatov komentar v zvezi z možnimi izstopi iz plačnega sistema, češ da ni bistveno, če kdo izstopi. "To je seveda izrazito napačna ocena. Če kdorkoli izstopi v tem trenutku, verjetno to pomeni konec že sicer načetega plačnega sistema, ki mu težko rečemo enoten. Morda je skupen, ni pa več enoten."

Za razliko od tega je Štrukelj zadovoljen z Medvedovim stališčem, da je zvišanje zdravniških plač prineslo nove anomalije. Po Štrukljevih besedah je kandidat s tem priznal, "da je treba na podlagi zvišanja zdravniških plač zvišati plače tistim skupinam v javnem sektorju, ki se lahko z njimi primerjajo". Prav tako se Štrukelj strinja s kandidatovo izjavo, da se je treba pogajati za skupno mizo.

"Je pa bistveno manj jasno, kako bomo to naredili, glede na to, da so posamezni sindikati v stavkah, in to z različnimi stavkovnimi zahtevami. Vlada se mora v skladu z zakonom na zahteve odzvati in skušati skleniti stavkovni sporazum. To vprašanje je tako ostalo odprto in ga bo treba rešiti na pogajanjih," je dodal Štrukelj.

Po njegovi oceni je bila Medvedova predstavitev boljša od Kodeljeve. "Ni nobenega dvoma, da je imel tokratni kandidat bistveno bolj pripravljeno predstavitev", kot jo je imel Kodelja, je v izjavi za STA ocenil Štrukelj, ki je tudi glavni tajnik šolskega sindikata Sviz. Medved je po Štrukljevih besedah vložil precej več dela ter pregledneje in bolj sistematično predstavil načrte in pričakovanja svojega ministrovanja.

Medved je sicer na današnji seji parlamentarnega odbora v ospredje svojega ministrovanja postavil "železen zakon javne uprave": pripravo dobrih predpisov in poenostavitev postopkov. Napovedal je, da bodo s sindikati javnega sektorja nemudoma sedli za pogajalsko mizo, pri čemer si želi, da bi pogajanja stekla z vsemi sindikalnimi skupinami hkrati. O nadaljnjem procesu pogajanj pa Medved, kot je dejal, konkretno še ne more govoriti.