c S

Sindikat VIR za zdaj zamrznil petkovo stavko v Vrtcu Ptuj

10.09.2018 10:06 Ptuj, 10. septembra (STA) - Zaposleni v ptujskem vrtcu, povezani v Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije, so zaradi spremenjenih okoliščin zamrznili za petek napovedano stavko. Nov koalicijski sporazum namreč obljublja izvzem dodatkov, ki se zdaj še vedno štejejo v minimalno plačo, ter postopen dvig minimalne plače.

Kot so še sporočili iz Sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (VIR), zaposleni prav tako računajo na zavezo vlade, da bo nemudoma in resno pristopila k prekinjenim pogajanjem s sindikati javnega sektorja.

Če do izpolnitve zavez ne bo prišlo ali jih vlada ne bo spoštovala, bodo stavko v takrat širšem obsegu zagotovo izvedli, so še opozorili v sindikatu, ki je stavko ptujskih vzgojiteljic napovedal junija in hkrati izrazil upanje, da bo ta prerasla v splošno zahtevo za dvig najnižjih plač brez dodatkov vsaj na višino zakonsko določene minimalne plače tako v javnem kot zasebnem sektorju.

Kot je takrat za STA povedala sekretarka sindikata Ana Jakopič, zaposleni zahtevajo dvig vseh osnovnih plač, ki so tudi v Vrtcu Ptuj pod zakonsko določeno minimalno plačo, in sicer vsaj na višino minimalne plače.

Prav tako zahtevajo izločitev vseh dodatkov iz minimalne plače ter dokončno odpravo plačnih krivic v celotni skupini J. Vanjo sodijo številni najnižje plačani v javnem sektorju, kot so na primer čistilke, hišniki in drugi. Pri tem se mora zvišanje izvesti iz proračuna in ne z zviševanjem doplačila vrtca staršem, zahtevajo.

V sindikatu se po besedah Jakopičeve zavedajo, da plač zaposlenih v vrtcih ni mogoče spreminjati za vsak posamezen vrtec, pač pa le s spremembo plač za vse zaposlene v javni upravi oziroma za vse zaposlene iz skupine J, zato so izrazili upanje, da bodo zahteve ptujskega vrtca postale zahteve vseh ostalih vrtcev, pa tudi širše zaposlenih v javnem in zasebnem sektorju.