c S

Strateški forum Bled začenjajo mladi

07.09.2018 09:06 Ljubljana, 07. septembra (STA) - Mladi iz 35 držav se bodo danes zbrali Blejskem strateškem forumu za mlade (Young BSF), ki bo zopet poskrbel za uvod v vsakoletni glavni dogodek slovenske zunanje politike, BSF. Potekal bo pod naslovom Trajnostna varnost: Vloga mladih pri premoščanju razlik.

Kakšnih 65 udeležencev bo na panelih in delavnicah razpravljalo o številnih temah, med drugim o vodstvenih sposobnostih, medgeneracijskem sodelovanju, pametnih mestih, spolnih stereotipih in umetni inteligenci.

V prejšnjih letih je Young BSF sledil lastnim vsebinskim poudarkom, letos so ga bolj približali glavnemu dogodku, ki se bo tematsko ukvarjal s premoščanjem razlik.

Kot je za STA povedala programska direktorica Young BSF Meliha Muherina, je šlo za zavestno odločitev, saj je želela, da imajo mladi večjo vlogo, predvsem pri razpravah o temah, ki se jih neposredno tičejo.

Zbližanje obeh dogodkov se odraža že v naslovu, mladi pa bodo kot govorci nastopili tudi na treh panelih glavnega dogodka, kjer bodo zastopali stališča svoje generacije.

Dva panela na Young BSF pa bosta hkrati stranska panela glavnega dogodka, in sicer panel o preprečevanju konfliktov, ki ga pripravljajo v partnerstvu z Univerzo Doshisha iz Japonske ter panel o sredozemski dimenziji Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), pri kateri je soorganizator italijansko veleposlaništvo.