c S

Razpis za raziskovalce na začetku kariere pomembna priložnost za vzhodno kohezijsko regijo

05.09.2018 13:57 Maribor, 05. septembra (STA) - Javni razpis za spodbujanje raziskovalcev na začetku kariere, ki ga je poleti objavilo pristojno ministrstvo, je po besedah rektorja Univerze v Mariboru Zdravka Kačiča pomembna priložnost za razvoj vzhodne kohezijske regije. Zanjo je na voljo 9,6 milijona evrov, kar pomeni triletno financiranje do 56 podoktorskih raziskovalnih projektov.

Medtem ko je na prejšnjih podobnih razpisih precej denarja, namenjenega vzhodni kohezijski regiji, ostalo nerazdeljenega, Kačič poziva doktorje znanosti, da tokratno priložnost izkoristijo in se prijavijo na razpis.

"Tovrstni razpisi so eni ključnih, saj zagotavljajo razvoj kadrov, ki so za naše okolje izjemnega pomena. Tu gre namreč za razvoj najvišje kvalificiranih kadrov, ki lahko družbi prinesejo najvišjo dodano vrednost," je povedal na današnji javni predstavitvi razpisa, v okviru katerega je na voljo nekaj manj kot 13 milijonov evrov, od tega 9,6 milijona za vzhodno kohezijsko regijo.

Kot je pojasnila Meta Dobnikar z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, so sredstva namenjena doktorjem znanosti, ki so zaključili doktorat največ šest let nazaj. "Gre za financiranje zaposlitve raziskovalcev na začetku kariere na raziskovalni organizaciji za delo na projektu, ki je vsebinsko povezano z gospodarsko družbo. Želimo namreč spodbuditi sodelovanje med raziskovalno sfero in gospodarstvom," je povedala.

Na Univerzi v Mariboru računajo, da bodo s pomočjo tega razpisa lahko zaposlili nove raziskovalce in tako krepili svoje znanstveno-raziskovalno delo, pa tudi povezovanje z okoljem oziroma gospodarstvom. "Prenos znanja in tehnologij predstavlja eno od poslanstev Univerze v Mariboru, ki skupaj z raziskovalnim in pedagoškim delom tvori nedeljivo celoto," je izpostavil prorektor za prenos znanja Urban Bren.

Veseli ga, da se kohezijska politika od prejšnjega poudarka na gradnji infrastrukture preusmerja v podporo raziskavam in razvoju. Razpis, ki je odprt do 5. oktobra, je namreč financiran iz sredstev strukturnih skladov EU.

Na mariborski univerzi v teh dneh prirejajo tudi dneve internacionalizacije in razvoja mednarodnih projektov, katerega namen je spodbujanje nadaljnje znanstvene odličnosti raziskovalcev univerze.

"Na Univerzi v Mariboru si prizadevamo predvsem za interdisciplinarno povezovanje raziskovalcev v skupnih raziskovalnih in razvojnih projektih, v katerih sodeluje več članic z več področij. Prav tako spodbujamo vključevanje študentov v raziskovalno in projektno delo ter povezovanje le-teh z gospodarskim in družbenim okoljem,"je poudaril prorektor za znanstveno-raziskovalno dejavnost Zoran Ren.