c S

Tudi v Radečah središče za ranljive skupine mladih

05.09.2018 13:22 Radeče, 05. septembra (STA) - v Radečah so danes odprli preventivno središče za ranljive skupine mladih, kakršno je že na voljo tudi v Krškem in Bistrici ob Sotli. Kot je povedala Mihaela Kovačič iz Mladinskega centra Krško, so ta središča namenjena mladim za pomoč pri šolskem delu, na voljo so jim tudi socialne igre, pogovori, svetovanje in informiranje.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Radečah še pojasnila Kovačičeva, je v preventivnih središčih trenutno vključenih 75 otrok in mladostnikov.

Po njenih besedah si središča, ki so nastala v okviru projekta Rast(išče) sreče, prizadevajo s svojimi aktivnostmi pripomoči k duševnemu zdravju, opolnomočiti mladostnike za funkcionalno in učinkovito spoprijemanje z življenjskimi izzivi, odpraviti oz. zmanjšati morebitno socialno izključenost, marginaliziranost in stiske mladostnikov ter jim nuditi zdravo okolje za njihov celostni razvoj.

V projektu uporabljajo metodo case management (od primera do primera) za obravnavo posameznikov, ki potrebujejo dodatno podporo zaradi različnih ranljivosti. Posamezniku nudijo individualno podporo in pomoč z možnostjo psihoterapevtske pomoči, v primeru, da se zazna potreba po tem. Posameznika spremljajo dolgoročno, v vseh okoljih njegovega življenja in mu ponudijo strukturirano podporo.

"V teh primerih je potrebno vzpostaviti stik z vsemi institucijami, ki se z dotičnim mladostnikom srečujejo ali ga obravnavajo. Izvajanje te aktivnosti smo pričeli že v spomladanskem času in jo bomo izvajali do konca projekta decembra 2019," je še pojasnila Kovačičeva.

V ospredje je postavila tudi ulično delo, s katerim želijo doseči čim večjo populacijo otrok in mladih ter jim ponuditi nabor aktivnosti, pri katerih bodo lahko sodelovali na ulici.

Cilji uličnega dela so omejiti in zmanjšati morebitno škodo in negativne vplive, ki so jim podvrženi otroci in mladostniki na ulici, vzpostavitev stabilnega vzgojnega odnosa z otroki in mladostniki, spremembe negativnih vzorcev ravnanja otrok in mladostnikov, njihova socializacija, ozaveščenost, medvrstniško druženje in prevzemanje odgovornosti za lastno življenje.

V poletnem času so partnerji v projektu izvajali prve faze uličnega dela, ki zajemajo opazovanje in preučevanje lokacij. Izvedli pa so tudi prvih 21 intervencij uličnega dela. Na krajih, kjer se zbirajo mladi v lokalnih okoljih, bodo ulični delavci še bolj prisotni v jesenskem času, je napovedala Kovačičeva.

Nosilec projekta Rast(išče) sreče je Mladinski centra Krško, njegov direktor Mitja Valentinc pa je na novinarski konferenci postregel s podatkom, da je projekt, ki so ga začeli izvajati februarja letos, vreden 196.000 evrov, od tega so 150.000 evrov pridobili iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.