c S

Srednje šole se lahko prijavijo na evropsko prevajalsko tekmovanje

03.09.2018 14:56 Ljubljana, 03. septembra (STA) - Prevajalska služba Evropske komisije tudi letos, 12. leto zapored, organizira vseevropsko tekmovanje za mlade prevajalce Juventes Translatores. Srednje šole se na tekmovanje, ki bo hkrati potekalo 22. novembra na 751 izbranih šolah po Evropi, lahko prijavijo do 20. oktobra, iz Slovenije pa lahko sodeluje osem šol.

Šola lahko na tekmovanje prijavi od dva do pet dijakinj ali dijakov, rojenih leta 2001, so sporočili s predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. Letos bodo najstniki, ki jih zanimajo jeziki, prevajali besedilo o kulturni dediščini. Ta tema je bila izbrana v počastitev evropskega leta kulturne dediščine.

Prijavljeni kandidati bodo prevajali besedilo o kulturni dediščini iz enega od uradnih jezikov EU v drugega. Na voljo je 552 kombinacij, lani jih je bilo uporabljenih 144. Zmagovalci - po en iz vsake države - bodo razglašeni v začetku februarja 2019, nagrade pa bodo prejeli spomladi na slovesni podelitvi v Bruslju. Med obiskom bodo imeli priložnost spoznati poklicne prevajalce iz prevajalske službe Evropske komisije, ki so ocenjevali njihove prevode, in se z njimi pogovoriti o delu z jeziki.

Slovenska zmagovalka lanskega tekmovanja je Ana Šubic s Škofijske gimnazije v Ljubljani, ki je prevajala iz angleščine v slovenščino.

Tekmovanje od leta 2007 organizira Generalni direktorat Evropske komisije za prevajanje, njegov namen pa je spodbujati učenje tujih jezikov v šolah in mladim odškrniti vrata v prevajalski poklic. Sodelujejo lahko sedemnajstletni dijaki. Že nekaj udeležencev je tekmovanje navdihnilo in spodbudilo, da so se pozneje odločili za študij jezikov in prevajalski poklic, so sporočili s predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.