c S

Pot v šolo naj bo varna vse leto

03.09.2018 10:22 Ljubljana, 03. septembra (STA) - Ljubljanski policisti so danes na varno šolsko pot pospremili šolarje iz ljubljanske OŠ Trnovo, kjer so jih pričakale tudi maskote AMZS in policije. Na ta način želijo otrokom približati prometno varnost, vse udeležence v prometu pa opozoriti, da morajo biti na varnost otrok v okolici šol pozorni vse leto.

Maskote policije in Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) so po besedah pomočnika komandirja Policijske postaje Ljubljana Vič Mihe Ajtnika popestrile prvi šolski dan in jim pokazale varen prihod v šolo. Kot je pojasnila Anita Drev iz AMZS, želijo z maskotami otrokom približati prometno varnost na zanimiv, privlačen način, saj tako otroci lažje razumejo pravila, ki se jih morajo naučiti.

V prvem tednu šole sicer policisti s svojo prisotnostjo opozarjajo na previdnejšo vožnjo vseh udeležencev v prometu, saj so otroci po počitnicah še vedno razposajeni. Po besedah Ajtnika njihove aktivnosti trajajo vse leto, so pa v prvem tednu šolskega leta bolj usmerjene v okolico osnovnih šol.

Policisti opozarjajo tudi starše, naj otroke pred prihodom v šolo naučijo spoznati barve na semaforju in pravilno prečkati cesto. Ko otroke pripeljejo v šolo, pa naj bodo strpni. Pozivajo jih, naj s parkiranjem omogočijo varno prečkanje cestišč ter naj ne zaparkirajo parkirišč in dovozov do šol, je pojasnil Ajtnik.

Voznikom pa svetujejo, naj so na cesti zelo previdni in pazljivi, saj se morajo zavedati, da so otroci najšibkejši udeleženci v prometu in sami še ne znajo pravilno ravnati.

V prvem tednu šolskega leta za varnost otrok v prometu skrbi tudi veliko število prostovoljcev iz različnih društev.

Akcijo Še 365 dni v teh dneh izvaja tudi AMZS. Kot je pojasnila Drevova, je v prvih dneh šole veliko govora o prometni varnosti otrok, njihovo ključno sporočilo pa je, da moramo biti zlasti odrasli, ki se bolj zavedamo pasti in nevarnosti, na prometno varnost otrok pozorni vseh 365 dni v letu.

Po njenih besedah mora za izboljšanje prometne varnosti vsak začeti pri sebi, predvsem odrasli moramo biti vzor otrokom in mladim.

Policija sicer ocenjuje, da je varnost otrok v prometu v Sloveniji zelo dobra. Temu pritrjujejo tudi v AMZS, kjer pravijo, da se prometna varnost na splošno v zadnjih letih izjemno izboljšala.