c S

V novomeški Osnovni šoli Bršljin letos večji vpis otrok tujcev

03.09.2018 10:21 Novo mesto, 03. septembra (STA) - V novomeški Osnovni šoli Bršljin so novo šolsko leto začeli z enakim številom oddelkov kot lani in s 15 učenci več kot lani. Letošnja posebnost je, da so konec avgusta vpisali večje število učencev oz. otrok tujcev, ki so se v Novo mesto priselili zaradi dela. Tem bodo posvetili posebno skrb, je za STA povedala ravnateljica Darja Brezovar.

Brezovarjeva je pojasnila, da otroci tujcev sicer v šoli niso novost, omenjena posebnost je le v tem, da so pet otrok tujcev iz BiH vpisali zadnji hip pred začetkom šolskega leta in prvič v tako velikem številu. Večji vpis otrok tujcev zadnje obdobje beležijo tudi v drugih novomeških osnovnih šolah, je dodala.

Sicer pa je posebnost bršljinske osnovne šole tudi v tem, da jo zaradi bližine največjega novomeškega romskega naselja Žabjak-Brezje obiskuje večje število romskih otrok.

Njihovo število se je zaradi spremembe šolskega okoliša in enakomernejše porazdelitve romskih otrok po drugih novomeških osnovnih šolah znižalo in letos dosega nekaj več kot petino. V prihodnjih letih zaradi omenjene spremembe predvidevajo, da bo njihovo število padlo na približno 15 do deset odstotkov, kar po njenih besedah pomeni, da se bodo učitelji romskim učencem lahko še bolj posvetili.

V Osnovni šoli Bršljin je sicer novo šolsko leto v 30 oddelkih danes začelo nekaj manj kot 550 otrok oz. 15 učencev več kot lani, je navedla Brezovarjeva in dodala, da je večje število otrok posledica prirasta prvošolcev.

Teh imajo letos 81, kar je 10 oz. en razred več kot lani. Porazdeljeni so v štiri oddelke. V razredih imajo sicer zaradi obiskovanja romskih otrok in posledičnega nižjega normativa, ki predvideva le do 21 otrok, manjše število učencev, kot v drugih osnovnih šolah.

Pred 50 leti zgrajena in leta 2013 energetsko sanirana šola sicer nima prostorskih in prav tako ne kadrovskih težav. Lani so prenovili učilnice tehničnega pouka, v prihodnjih letih pa bodo morali razmišljati še o njeni notranji prenovi, zamenjavi notranjega stavbnega pohištva in tlakov.

V bršljinski osnovni šoli si med drugih prizadevajo tudi za večjo samostojnost učencev v šoli, "s čimer jim dajemo popotnico za nadaljnje življenje in naslednji korak", je poudarila ravnateljica. Bršljinski učenci so na primer sodelovali tudi pri oblikovanju šolskega avtobusnega postajališča in pri prometnem urejanju šolske poti v bližnji ulici.

Dejavni so na številnih področjih. Kot edina dolenjska osnovna šola sodelujejo pri petletnem projektu bralne pismenosti Zavoda RS za šolstvo. Posebej uspešni so na likovnem področju, s sodelovanjem krajevne skupnosti in Društva Novo mesto pa so na opornem zidu šolskega igrišča spomladi naslikali velik mural, je med drugim navedla Brezovarjeva.