c S

V številnih občinah pred novim šolskim letom hitijo z zaključevanjem naložb v vrtce in šole

03.09.2018 07:27 Ljubljana, 01. septembra (STA) - V večini mestnih občin se pred novim šolskim letom radi pohvalijo z naložbami v vrtce in šole, ki so jih izpeljali v letošnjem letu. V večini občin so letos izvajali različne energetske sanacije, ponekod so tudi dograjevali obstoječe vrtce in šole. Število otrok v vrtcih in šolah se namreč v večini mestnih občin praviloma povečuje.

V Mestni občini Ljubljana so letos za naložbe v šole in vrtce namenili 47 milijonov evrov, pri čemer so v devetih šolah izvedli celovite obnove, izvedli so tudi celovite energetske sanacije devetih šol in delne energetske sanacije 10 šol.

V Mestni občini Celje so letos zamenjali zemljino vrtca na Aljaževem hribu, kar je v skladu z njihovimi načrti, da bodo vsako leto zamenjali zemljino na enem od javnih vrtcev. Začeli so tudi s prijavo projektne dokumentacije za gradnjo prizidka z 12 učilnicami na OŠ Hudinja in zgradili telovadnico pri I. OŠ Celje.

Predvsem z energetskimi sanacijami šolskih objektov so se letos ukvarjali v Mestni občini Kranj. Skupno namreč sanirajo kar 22 objektov, od tega osem osnovnošolskih, v skupni vrednosti 6,2 milijona evrov brez davka na dodano vrednost. Med drugim zaključujejo energetsko sanacijo vrtcev Janina in Najdihojca.

Večje naložbe na področju vrtcev imajo letos tudi v Mestni občini Velenje, kjer so za tekoče in investicijsko vzdrževanje Vrtca Velenje, priprave za novogradnjo vrtca v Vinski Gori ter za vzdrževanje in opremljanje otroških igrišč pri vrtcih namenili 190.100 evrov. Večje obnove so izvedli v petih osnovnih šolah.

V Mestni občini Nova Gorica so letos med večjimi naložbami preplastili nogometno igrišče in tekalno stezo pri Podružnični šoli Ledine v Novi Gorici. Šolsko igrišče so prenovili tudi pri OŠ Solkan. Trenutno potekata energetski sanaciji Vrtca Dornberk in telovadnice OŠ Branik.

Nekaj naložb na področju vzgoje in izobraževanja je izvedla tudi Mestna občina Slovenj Gradec, za kar so v proračunu občine zagotovili 700.000 evrov, od tega največ, dobrega pol milijona evrov za naložbe v kuhinjo, jedilnico in požarno varnost na Prvi OŠ.

V Mestni občini Novo mesto so v letu 2017 zaključili celovito energetsko sanacijo 27 javnih objektov, pri čemer so bili prenove deležne tudi vse novomeške osnovne šole in vrtci. Pri nadaljnjem urejanju poslopij so zaznali težave pri uporabi 90 let starega poslopja OŠ Center, ki bo temeljite prenove deležna v naslednjih mesecih, napovedujejo.

V večini mestnih občin v prvih dneh novega šolskega leta sicer napovedujejo poostren nadzor prometa ob šolah in šolskih poteh. V Ljubljani bodo med drugim na najbolj izpostavljenih mestih prva dva tedna šolarjem pri varni pot v šolo pomagali policisti in prostovoljci, mestno redarstvo pa napoveduje poostren nadzor hitrosti. Preventivne dejavnosti za umirjanje prometa in varno pot v šolo napovedujejo tudi v Mestni občini Maribor, kjer bo tamkajšnje redarstvo v prvih dveh tednih izvajalo preventivno akcijo Varna šolska pot.

V Mestni občini Novo mesto so letos postavili nov merilnik hitrosti pri OŠ Brusnice, pred novim šolskim letom pa sta bili izvedeni tudi optimizacija nekaterih semaforiziranih križišč in njihova nadgradnja z odštevalniki.

Na območju slovenjgraške in nekaterih drugih mestnih občin so pred pričetkom šolskega leta pregledali vse šolske poti in izvedli ustrezne ukrepe za povečanje varnosti.