c S

Za varno pot v šolo bodo skrbeli tudi prostovoljci združenj šoferjev

31.08.2018 07:28 Ljubljana, 30. avgusta (STA) - Ob začetku novega šolskega leta bodo za varnost otrok po državi skrbeli tudi prostovoljci iz 36 združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije. "Letos smo se odločili, da otroke na prvi šolski dan na varen in zdrav način pospremimo v šolo, zato bomo najmlajšim delili banane," je na današnji novinarski konferenci dejal Fadil Mušinović iz zveze.

V eni najstarejših nevladnih organizacij v Sloveniji, ki se ukvarja izključno z varnostjo v prometu, pričakujejo okrog 500 prostovoljcev, ki bodo skupaj s tistimi iz agencije za varnost prometa na prvi šolski dan varovali otroke na kritičnih točkah na šolskih poteh.

"Otrokom bomo delili banane na način, da bodo morali najprej odgovoriti recimo, kaj pomeni zelena luč na semaforju, ali prehod za pešce in podobno," je dejal generalni sekretar zveze. Dodal je, da so banane izbrali zaradi rumene barve, ki je tudi simbol zveze in znaka za nevarnost.

Poleg tega bo zveza po navedbah Mušinovića skupaj z agencijo letos drugič zapored od 10. do 15. septembra izvajala projekt podaljšanega varovanja otrok na osnovnih šolah, s čimer se obuja šolska prometna služba. V združenju si po njegovih besedah želijo, da bi služba delovala čez celo leto.

Varnost otrok na poti v šolo je na prvem mestu, zato agencija za varnost prometa od 27. avgusta do 9. septembra koordinira nacionalno preventivno akcijo Začetek šolskega leta, ki je namenjena varni vključitvi otrok v promet, je pojasnila Dragana Trivundža Tomanić iz agencije.

Letos pri prometni varnosti na agenciji beležijo zelo dobre rezultate. Do konca junija je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 228 otrok, starih do 14 let, od tega je bilo 47 povzročiteljev nesreč. "Med otroki ne beležimo nobene smrtne žrtve, 17 otrok je bilo hudo poškodovanih, 192 pa lažje," je dejala.

V prometnih nesrečah je bilo udeleženih 182 mladostnikov, med njimi je bilo 65 povzročiteljev prometne nesreče. V tej starostni skupini se je smrtno ponesrečil en mladostnik kot potnik, 17 jih je bilo huje, 128 pa lažje poškodovanih, je povedala.

Kot je spomnila, bo v prvem šolskem tednu za varnost na šolskih poteh skrbelo več kot 500 prostovoljcev v okolici več kot 60 osnovnih šol po vsej Sloveniji. Poudarila je, da je agencija podprla 30 projektov različnih društev in zavodov, ki se dotikajo številnih področij prometne varnosti, saj je cilj zagotoviti varnost otrok skozi celo leto.

Omenila je, da so lani v sodelovanju z zvezo začeli pilotni projekt šolske prometne službe, ki so ga letos nadgradili s podaljšanim tednom po počitnicah. "Cilj vseh naših aktivnosti je zagotoviti varnost otrok na izpostavljenih prehodih za pešce, spodbuditi aktivnosti za varovanje otrok na šolah in spodbuditi otroke in starše, da bi v šolo prihajali peš in da bi se na šolskih poteh počutili varne," je dejala.

Ob tem je udeležence v prometu pozvala, naj ravnajo varno in odgovorno, starši pa naj skupaj z otrokom prehodijo pot do šole.