c S

Zavod Varna pot že petič z izobraževalnimi delavnicami za večjo varnost otrok v prometu

28.08.2018 14:47 Ljubljana, 28. avgusta (STA) - Ob začetku novega šolskega leta Zavod Varna pot že peto leto zapored do konca septembra pred trgovinami Lidl v osmih slovenskih krajih organizira preventivno-izobraževalne delavnice za otroke. Življenje in zdravje sta vrednoti, za kar se je vredno vsak dan potruditi, je po mnenju predsednika zavoda Roberta Štabe glavno sporočilo dogodka.

Kot je ob prvi delavnici pred Lidlovo trgovino na Toplarniški ulici v Ljubljani povedal Štaba, je osrednji namen delavnic v okviru projekta Skrbimo za varne šolske poti izobraževanje in ozaveščanje otrok in mladostnikov ter njihovih staršev o varnem obnašanju v prometu. Predvsem pa osveščanje najranljivejših skupin v prometu, ki se ob začetku šolskega leta vračajo v šolske klopi.

Številne aktivnosti, ki jih izvajajo vladne in nevladne organizacije, so po njegovem mnenju zagotovo pravi koraki k uresničevanju Vizije nič, saj na ta način izkazujejo, da "vsi kot aktivni udeleženci v prometu lahko s svojim zgledom naredimo največ". "To največ pa je darilo življenju in zdravju nas samih ter naših bližnjih," je še dodal.

Da tovrstne delavnice pomembno prispevajo k večji prometni varnosti otrok je izpostavila Dragana Trivundža Tomanić iz Javne agencija RS za varnost prometa: "Za varnost otrok in mladostnikov v prometu moramo prispevati vsi in najmanj, kar lahko naredimo za to, je zmanjšanje hitrosti v naseljih". Kot je še poudarila, ozaveščevalni projekti, kot jih izvajata zavod in Lidl Slovenija, tvorijo pomemben element v sistemu prometne varnosti.

Mojca Dolinar iz Zavoda RS za šolstvo je opozorila na akcijo Začetek šole, ki v sodelovanju s pristojnimi ministrstvi, zavoda, šol, policije in drugih institucij poteka med 27. avgustom in 9. septembrom in je namenjena varovanju otrok in mladostnikov, ki stopajo po različnih poteh v šolo. "Da bo njihova pot v šolo in iz šole domov varna želimo vse v prometu spomniti, da je za kulturo vedenja potreben strpen, odgovoren in zgleden odnos do sebe in ostalih udeležencev v prometu," je pojasnila.

Boštjan Smolej iz sektorja prometne policije je spomnil, da je letošnje stanje v prometu boljše od lanskega. "Beležimo manjše število smrtnih žrtev. Med otroci do 14. leta starosti letos še ni bilo smrtnih žrtev, medtem ko smo lani zabeležili tri smrtne žrtve," je povedal. Omenil je, da v času povečanega nadzora policije in aktivnosti nevladnih organizacij "tragičnih" trenutkov ne beležijo. Ocenil je, da se ozaveščenost iz leta v leto povečuje, vozniki so v prvih šolskih dneh sicer pozorni na šolarje, a si v policiji po njegovih navedbah želijo, da bi to trajalo vse dni v letu.

Poligona so se udeležili otroci iz vrtca Otona Zupančiča. Letošnja novost delavnice je kolesarski poligon.