c S

Spletno oko: Več skrajnih primerov sovražnega govora in mlajših žrtev na posnetkih spolnih zlorab

28.08.2018 07:12 Ljubljana, 27. avgusta (STA) - Točka za prijavo posnetkov spolnih zlorab otrok in sovražnega govora na internetu Spletno oko v letnem poročilu za leto 2017 med drugim zaznava večji delež posnetkov spolnih zlorab, na katerih so mlajši otroci, stari do 10 let. V primerjavi s preteklimi leti so prejeli manj prijav sovražnega govora, a je bilo več skrajnih primerov.

Kot je še razvidno iz poročila prijavne točke Spletno oko, so uporabniki spleta lani prijavili 556 primerov domnevno nezakonitega sovražnega govora, približno polovico manj kot leto pred tem. Po drugi strani pa je bilo po njihovi oceni več primerov potencialno kaznivih prijav. Na policiji po pregledu prijav sicer niso podali kazenskih ovadb, kar po njihovem mnenju potrjuje ostre pogoje za kazenski pregon sovražnega govora v Sloveniji.

V primerih, ki so jih posredovali policiji, je šlo najpogosteje (28 odstotkov) za sovražni govor, uperjen proti posameznikom zaradi njihovega političnega prepričanja. "Če kot skupno kategorijo razumemo sovražni govor proti prebežnikom (24 odstotkov) in proti pripadnikom islamske veroizpovedi (20 odstotkov), ki se zelo prepletata, tovrsten govor še naprej predstavljata največji delež najbolj spornih obravnavanih primerov," navaja poročilo. Največ primerov so našli na družbenih omrežjih, precej manj pa na novičarskih portalih in forumih.

Na prijavno točko, ki deluje že 11 let, so v letu 2017 prejeli 97 prijav spletnih strani, ki naj bi prikazovale posnetke spolnih zlorab otrok. Četrtina teh oziroma 24 primerov je bilo dejansko nezakonitih, večina preostalih primerov pa je prikazovala spolne aktivnosti odraslih oseb. Sporne primere so posredovali policiji in prijavnim točkam držav, kjer so se vsebine nahajale. Najpogosteje so bile to ZDA. Na domnevno nezakonitih posnetkih so bile žrtve v večini primerov deklice. Vse večji delež posnetkov, na katerih so žrtve vse mlajši otroci, opažajo tudi tuje prijavne točke.

Po prijavi posnetka in v primeru ocenjene nezakonitosti Spletno oko določi lokacijo strežnika s sporno vsebino. Domnevno nezakonito prijavo nato posreduje policiji, ki začne postopek preiskave. Če je bila prijava locirana na slovenskem strežniku in je policija potrdila znake kaznivega dejanja, začnejo preiskavo in postopek preiskave in postopek odstranitve sporne vsebine iz strežnika. Če pa se sporna vsebina nahaja na tujem strežniku, policija prijavo posreduje Interpolu, Spletno oko pa prijavni točki v državi, kjer gostuje strežnik.