c S

AMZS in policija tudi za večjo varnost prevoza otrok v avtobusih

23.08.2018 14:55 Vransko, 23. avgusta (STA) - Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) in policija sta danes na Vranskem predstavili aktivnosti, ki jih bosta izvajali ob začetku novega šolskega leta. Še posebej sta izpostavila pomen pravilnega prevoza otrok v avtobusih. V ta namen je AMZS v Centru varne vožnje na Vranskem za voznike avtobusov organiziral brezplačen tečaj varne vožnje.

AMZS letos že tretjič v sodelovanju z avto-moto društvi po Sloveniji in s policijo pred začetkom novega šolskega leta izvaja kampanjo Še 365 dni, s katero ozavešča, da se otroci vračajo na šolske poti, hkrati pa izpostavlja, da je treba za varnost otrok skrbeti vse dni v letu, ne le ob začetku pouka, so sporočili iz AMZS.

Po besedah predsednika AMZS Antona Breznika je nesreč, v katerih so udeleženi otroci, k sreči zelo malo.

"A to nas nikakor ne sme uspavati, temveč kvečjemu spodbuditi, da si še naprej prizadevamo za izboljšanje prometne varnosti, še zlasti za naše najmlajše, ki so najbolj ranljiva skupina udeležencev v prometu," je še dejal Breznik.

Obraz kampanje so letos ponovno AMZS maskote Anja, Marko in Zdravko, ki bodo z avto-moto društvi v Dravogradu, Hočah, Lukovici, Mariboru, Moravčah, Orehovi vasi, Šenčurju in Šmartnem ob Paki na prehodih za pešce ob šolah voznike opozarjale, čez koliko dni se otroci vračajo v šolo.

AMZS je ponovno izpostavila tudi varno vožnjo z avtobusi. "Ocenjujemo, da se tej temi doslej ni posvečalo veliko pozornosti, opažanja v praksi pa kažejo, da je pri vožnji potnikov v avtobusih z vidika varnosti še mogoč napredek, predvsem z uporabo varnostnih pasov. Seveda pa sta osnovna pogoja za varno vožnjo tudi tehnična brezhibnost vozil in ustrezno psihofizično stanje voznikov," je povedal vodja področja varna mobilnost pri AMZS Jure Kostanjšek.

Predstavnik sektorja prometne policije pri Generalni policijski upravi Boštjan Smolej pa je napovedal, da bodo letos posebno pozornost namenili vstopanju in izstopanju otrok iz šolskih avtobusov. Vozniki se glede tega namreč ne zavedajo svojih dolžnosti.

Postregel je tudi s podatkom, da je največ kršitev na področju uporabe varnostnih pasov, tako v osebnih vozilih kot v avtobusih in organiziranih prevozih s kombiji. Lani so tako policisti pri prevozu otrok glede uporabe zadrževalnih sistemov ugotovili približno 5400 kršitev.

Ugotovljenih je bilo tudi 34 kršitev glede odgovornosti spremljevalcev in 32 kršitev v povezavi z vozniki, ki so opravljali organiziran prevoz. Glede prepovedi kajenja so policisti lani izdali globe v 466 primerih, letos pa v 279 primerih.