c S

Pred novim šolskim letom številne aktivnosti za varnejšo pot v šolo

23.08.2018 14:33 Ljubljana, 23. avgusta (STA) - Pred novim šolskim letom je agencija za varnost prometa na novinarski konferenci predstavila statistiko prometnih nesreč z udeležbo otrok v prometu in več aktivnosti za varno vključitev otrok v promet. "Po lanskem letu, ko je bilo po statističnih podatkih najbolj uspešno prometno varno leto, je letošnje še boljše," je ocenil direktor Igor Velov.

Da bi bila pot otrok v šolo čim bolj varna, bo od 27. avgusta do 9. septembra potekala nacionalna preventivna akcija Začetek šolskega leta, namenjena varni vključitvi otrok v promet, ki jo tudi letos vodi in koordinira agencija.

V prvih sedmih mesecih lani je na naših cestah po besedah direktorja agencije za varnost prometa Velova življenje izgubilo 71 oseb, v enakem obdobju letos 51. To po njegovem mnenju pove, da "so na pravi poti", ki so si jo začrtali. "Vendar pa je to samo spodbuda, da moramo z vsem tem nadaljevati. In nacionalne akcije za varno vključitev otrok v promet in ostale aktivnosti temu sledijo, je dejal. Kot je dodal, ga veseli, da do danes v letošnjem letu ni bilo smrtne žrtve med otroki, medtem ko je bila v enakem obdobju lani ena.

Podrobnejše podatke je podal Matjaž Leskovar iz Sektorja prometne policije. V lanskem letu je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 444 otrok, starih do 14 let. Od tega je bilo 91 otrok povzročiteljev prometnih nesreč, najpogosteje kot pešci in kolesarji. V starostni skupini do 14 let so lani umrli trije otroci, 26 je bilo hudo telesno poškodovanih, je dejal. V prvem polletju letos je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 228 otrok starih do 14 let, od tega je bilo 47 povzročiteljev, umrl ni noben otrok.

Policisti bodo v prvih dneh šole izvajali poostren nadzor hitrosti ter preverjali tehnično brezhibnost avtobusov in drugih vozil, s katerimi se otroci prevažajo v šolo. Pozorni pa bodo tudi na opremljenost otrok z rumenimi ruticami in odsevnimi telesi v primeru teme ali ob zmanjšani vidljivosti. Preverjali bodo še opremljenost in tehnično brezhibnost uporabnikov koles in mopedov, s katerimi se vozijo otroci in mladoletniki, je povedal.

Dragana Trivunđa Tomanič z agencije pa je predstavila aktivnosti sektorja za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ter dejala, da je ob začetku šolskega leta njihova aktivnost prvenstveno usmerjena v to ranljivo skupino udeležencev v prometu. "Šolski prag bo prestopilo 21.874 prvošolcev in za vsakega od njih smo pripravili knjižico Pri koraki v svetu prometa, v kateri so predvsem napotki in navodila, kako otroke pripraviti na varno udeležbo v prometu," je povedala.

Za varovanje otrok v prvem tednu bo skrbelo tudi več kot 500 prostovoljcev, ki bodo prisotni na šolskih poteh 101 slovenske šole. Kot novost letošnjega leta je Tomaničeva izpostavila uvedbo varovanja otrok na šolskih poteh tudi po šolskih počitnicah tekom šolskega leta v trajanju enega tedna. Druga letošnja novost pa je izvajanje ocene varnosti na določenih točkah šolskih poti.

V bližini šol je zmanjševanje hitrosti ključnega pomena, zato je agencija že drugič letos v brezplačni desetmesečni najem slovenskim občinam podelila prikazovalnike hitrosti Vi vozite. Župana občin Dobrova - Polhov Gradec in Hoče - Slivnica, Franc Setnikar in Marko Soršak, ki sta med letošnjimi prejemniki prikazovalnika hitrosti, sta povedala, da želijo na takšen način spodbuditi voznike, da v naseljih zmanjšajo hitrosti, še posebej v okolici šol.