c S

Za vpis na zasebno FDŠ štipendije, po oceni ŠOS gre za sporno nabiranje študentov

20.08.2018 07:19 Ljubljana, 19. avgusta (STA) - Zasebna Fakulteta za državne in evropske študije (FDŠ) je konec julija objavila razpis za deset štipendij, ki jih lahko dobijo na novo vpisani. Na ŠOS to razumejo kot plačilo za fiktiven vpis na koncesionirane programe zasebnih fakultet, kar pa na FDŠ zanikajo. Na ministrstvu menijo, da gre za aktivnost, o kateri odloča institucija sama.

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je v nedavnem sporočilu za javnost opozorila, da je Fakulteta za državne in evropske študije Nove univerze (FDŠ) le dva dni po objavi rezultatov prvega vpisa objavila razpis za štipendije za študijsko leto 2018/19, s katerim podeljuje štipendije v višini 1000 evrov desetim študentom, ki se vpišejo na program Javna uprava. Ob tem so izpostavili, da prejemnikom štipendije sploh ni treba izpolniti študijskih obveznosti.

V tem ŠOS vidi tudi simptom številnih težav visokega šolstva, predvsem komercializacije, privatizacije, fiktivnih vpisov, nedefinirane javne službe in slabe štipendijske politike. Kot namreč navajajo, je to posledica koncesijske pogodbe o financiranju študijske dejavnosti in interesne dejavnosti študentov v obdobju 2017 - 2020, ki jo imajo zasebni visokošolski zavodi sklenjeno z ministrstvom za izobraževanje. "Pogodbeno določilo v 15. členu pravi, da se koncesija odvzame, če je vpis v prvi letnik manjši od dvajset študentov," so opozorili.

Spomnili so na analizo vpisov na dodiplomske študijske programe na javnih visokošolskih zavodih in koncesijah, ki kaže, da se je na FDŠ koncesioniran program Javna uprava lani vpisalo 16 študentov, v letu 2016 pa 12. "Za teh nekaj študentov je fakulteta iz proračuna v tem letu prejela 832.562,13 evra, podoben znesek pa tudi v vseh preteklih letih," so navedli na ŠOS.

Trditev, da FDŠ s podeljevanjem štipendij spodbuja fiktivne vpise, je po navedbah fakultete neresnična. "Fakulteta ima z notranjimi akti urejen celovit sistem štipendiranja in drugih načinov izvajanja pomoči študentom. Za preprečitev fiktivnega vpisa je že v razpisu, objavljenem na spletni strani fakultete, navedeno, da mora študent vrniti štipendijo, če do zaključka študijskega leta po svoji volji ali krivdi izobraževanje opusti," so za STA pojasnili na fakulteti.

Poudarili so, da na ta način fakulteta spremlja in hkrati preprečuje potencialne fiktivne vpise, in izpostavili, da podeljene štipendije niso financirane iz koncesije, temveč iz tržnih virov.

Nenavadna in presenetljiva se jim zdi negativna kritika zasebne fakultete, ki "podeljuje iz lastnih sredstev finančno pomoč študentom tudi v obliki štipendij". Študentom vsaka dodatna finančna podpora pride še kako prav, na kar nenazadnje opozarjajo pogoste prošnje študentov fakulteti za oprostitev raznih plačil, so poudarili in dodali, da prošnjam večinoma ugodijo.

Glede števila vpisov na FDŠ ugotavljajo, da so vpisne generacije manjše, vpisni roki so v teku, zato ne morejo vnaprej vedeti, kakšno bo končno število vpisanih študentov. Vsa prejšnja leta se je na FDŠ vpisalo ustrezno število študentov, zato po mnenju fakultete ni razloga za dvom, da ne bi bilo tako tudi ob zaključku letošnjega vpisnega roka. Sicer porabo koncesijskih sredstev skrbno in sproti nadzira pristojno ministrstvo, so dodali.

Na ministrstvu za izobraževanje niso bili seznanjeni z razpisanimi štipendijami FDŠ, ker gre za aktivnost, o kateri odloča institucija sama, so sporočili za STA. Poudarili so, da je za štipendijsko politiko v Sloveniji pristojno ministrstvo za delo. Tako je pogoje za štipendije v tem primeru postavila Nova univerza, FDŠ sama in o njih ni obveščala ministrstva. Z ministrstva za delo pa so za STA pojasnili, da pri tem ne gre za štipendije, ki bi sodile v delovno področje tega resorja.

Prijavo na razpis za štipendije je sicer možno oddati do zadnjega dneva vpisnega roka (do 1. oktobra), študent pa bo štipendijo prejel v štirih obrokih po 250 evrov (decembra, februarja, aprila in junija).