c S

Z igro Kače in lestve v centru prestolnice opozorili na težave pri osamosvajanju mladih

10.08.2018 14:10 Ljubljana, 10. avgusta (STA) - Mladinski svet Slovenije je danes ob bližajočem se mednarodnem dnevu mladih v parku Zvezda v centru Ljubljane z igro Kače in lestve opozoril na težave, ki se pojavljajo ob osamosvajanju mladih. Dogodka se je udeležila tudi ministrica za delo, ki opravlja tekoče posle, Anja Kopač Mrak.

"Prav je, da se vsako leto zaznamuje mednarodni dan mladih, da se mlade postavi v središče ne samo ta dan, ampak vedno. Problemi ostajajo, a ne pozabimo, kakšna je bila situacija par let nazaj. Leta 2013 je bilo več kot 30.000 brezposelnih mladih, danes jih je 13.000, a še vedno preveč," je ministrica Kopač Mrakova dejala ob robu dogodka.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so po njenih besedah veseli, da se povečuje tudi delež štipendij, ki jih podeljuje ministrstvo. Ob tem je opozorila, da naj dijaki in študenti pazijo na roke, trenutno so aktualni razpisi za državne in Zoisove štipendije ter za deficitarne poklice. Spomnila je, da so lani podelili okoli 55.000 štipendij, za kar so namenili več kot 83 milijonov evrov.

Kot zelo pomemben korak na poti večje spodbude mladih za osamosvajanje ministrica vidi v državni štipendiji, ki bi jo uveljavili kot individualno pravico, neodvisno od družinskega položaja. Ministrica si želi, da bi naslednja vlada to uresničila.

Predsednik Mladinskega sveta Slovenije Tin Kampl pa je povedal, da so mladi velikokrat samo figure na igralni površini, kjer jih lokalni, državni in evropski odločevalci premikajo sem in tja. "Mladi smo pahnjeni v igre lakote, kjer drug z drugim tekmujemo za kratkotrajne zaposlitve in precenjena stanovanja. Razumeli smo, da smo morali vsi v duhu solidarnosti nositi bremena gospodarske krize, ne moremo pa razumeti, zakaj smo danes mladi izključeni iz žetve sadov gospodarskega preboja," je opozoril.

Ob tem je naštel nekaj preprek, ki se pojavljajo ob osamosvajanju mladih, kot so stanovanjska problematika, neredne oblike zaposlitve, prekarnost, izgorelost, kreditni krč in drugo.

Na dogodku v parku Zvezda se je mladinskemu svetu pridružil tudi zavod Nefiks, ki v sodelovanju z uradom vlade za komuniciranje organizira projekt S smehom nad prekarno delo. Za glavni način komunikacije so si izbrali Stand-up, saj ga vidijo kot način, kako na veliko bolj sproščen način mladim predstaviti zelo resno temo prekarnega dela.