c S

Mednarodni dan mladih posvečen osamosvajanju in ustvarjanju varnih prostorov za mlade

10.08.2018 08:41 Ljubljana, 10. avgusta (STA) - Letošnji mednarodni dan mladih je posvečen ustvarjanju varnih družabnih spletnih prostorov ter prostorov v družbi, kjer so mladi vključeni v odločanje, opozarjajo pri ZN. Mladinski svet Slovenije ob tej priložnosti na Kongresnem trgu organizira igranje igre Kače in lestve, s katero želijo opozoriti na težave ob osamosvajanju mladih v Sloveniji.

Igra Kače in lestve bo v naravni velikosti na Kongresnem trgu potekala ob 10.08. Na natisnjenem igralnem polju se bodo mladi posamezniki premikali po poti odraščanja in se srečevali z izzivi, kot so denimo prehod iz izobraževanja na trg dela in oblikovanje svojega doma ter družine, je za STA povedal predsednik Mladinskega sveta Slovenije (MSS) Tin Kampl.

"Ključni izzivi, s katerimi se mladi trenutno srečujemo, so iskanje prve zaposlitve in tudi pridobitev stabilne zaposlitve. Mladi smo vse bolj izpostavljeni prekarnim oblikam zaposlitve, ki pa nam ne zagotavlja potrebne ekonomske in socialne varnosti," je opozoril Kampl in dodal, da tudi če se v javnem prostoru o tem veliko govori, na političnem področju problema prekarizacije še vedno nismo uspeli zajeziti.

"Problematična je tudi stanovanjska politika, dostop mladih do kakovostnih in predvsem trajnih oblik bivanja. V zadnjem obdobju je zagotovo pereče tudi področje zdravstva mladih, ki je povezano s kakovostjo delovnega mesta. Mladi delavci oz. zaposleni so po besedah Kampla izpostavljeni vse večjim pritiskom na delovnem mestu, kar se vse bolj kaže v izgorelosti mladih.

Na Kongresnem trgu se bo Mladinskemu svetu pridružil tudi zavod Nefiks, ki v sodelovanju z uradom vlade za komuniciranje organizira projekt S smehom nad prekarno delo. Za glavni način komunikacije so si izbrali Stand-up, saj ga vidijo kot način, kako na veliko bolj sproščen način mladim predstaviti zelo resno temo prekarnega dela.

Predloge ukrepov v okviru kampanje Partycipiraj MSS naslovil tudi na nove parlamentarne stranke

Kampanja Partycipiraj je osrednja kampanja MSS, ki so jo zagnali ravno ob lanski obeležitvi mednarodnega dneva mladih. S kampanjo želijo med mlade spodbuditi, da izstopijo iz svoje cone udobja, jim predstaviti različne oblike aktivacije in jih skozi različne aktivnosti spodbujati, da se v njih udejstvujejo. "Ker smo mladi prihodnost družbe in je to moč slišati v vsakem političnem nagovoru, je prav, da se mladim tudi prisluhne in se jih upošteva," je ob zagonu kampanje povedal Kampl.

Zato so v MSS takoj po volitvah vsem strankam, ki so se uspele prebiti v parlament, poslali vabilo na srečanje in se z nekaterimi tudi sestali. Z SD, SDS, LMŠ in DeSUS so spregovorili o predlogih ukrepov, ki so jih pripravili v okviru kampanje, je povedal Kampl. "Želeli smo vzpostaviti nekakšen partnerski odnos, ki bo trajal skozi celoten mandat," je pojasnil.

Po besedah Kampla so bili nekateri predlogi ukrepov pozitivno sprejeti, predvsem pa ukrep za reševanje stanovanjske problematike in predlog uvedbe ministra oz. državnega sekretarja za mlade. Ta predloga sta bila po besedah nekaterih predstavnikov strank tudi uvrščena v osnutek koalicijske pogodbe, je še poudaril Kampl.

Mladim je treba zagotoviti varnost, da lahko prispevajo k skupnosti

Mednarodni dan mladih obeležujemo 12. avgusta. Leta 1999 je generalna skupščina OZN ta dan razglasila za mednarodni dan mladih z namenom, da tudi mladi dobijo dan v letu, ko lahko opozorijo na svoj položaj in opomnijo na težave, s katerimi se soočajo. Letošnje obeležje mednarodnega dne mladih poteka pod geslom Varni prostori za mlade oz. angleško Safe spaces for Youth.

"Mladi potrebujejo varne prostore, kjer lahko svobodno izražajo svoje interese in stališča ali pa se družijo in vključujejo v aktivnosti, ki zadovoljujejo njihove različne potrebe," so zapisali v Združenih narodih (ZN).

Varnost je nujna, da mladi dobijo občutek samospoštovanja in občutek, da jih drugi spoštujejo. Če se mladim, predvsem tistim, ki pripadajo drugi rasi, etniji ali religiji, ne zagotovi teh varnih prostorov v smislu participacije pri odločanju in ugodnega položaja v družbi, ti zaradi strahu pred zatiranjem ne bodo slišani in ne bodo mogli prispevati k skupnosti, še opozarjajo ZN.

Mladi v Sloveniji v zadnjih petih letih bolj zadovoljni s svojim življenjem

Konec leta 2017 je bilo med prebivalci Slovenije 15,1 odstotka mladih, starih med 15 in 29 let. Večina jih je bila na splošno zadovoljna s svojim življenjem. Zadovoljstvo z življenjem so namreč na lestvici od 0 do 10 v povprečju ocenili z oceno 7,9. V zadnjih petih letih se je splošno zadovoljstvo z življenjem med mladimi sicer zvišalo za 0,3 vrednosti ocene.

Od tistih v delovnem razmerju jih je bilo lani 48,6 odstotka zaposlenih za nedoločen in 27,1 odstotka za določen čas. Ob odselitvi od staršev so bili stari povprečno 28,2 leta, ugotavljajo na Statističnem uradu Slovenije (Surs).