c S

Na mednarodni mladinski izmenjavi od medkulturnega sodelovanja do neformalnega učenja

31.07.2018 07:50 Ig, 31. julija (STA) - Slovenska filantropija od danes do 11. avgusta pri Kureščku organizira Sestavljanko raznolikosti, ki se je bo udeležilo deset mladinskih voditeljev in 33 mladih iz Slovenije, s Hrvaške ter iz Nemčije in Velike Britanije. Namen izmenjave je spodbuditi neformalno in medvrstniško učenje ter medkulturno sodelovanje.

Mladi, večinoma stari od 14 do 18 let, bodo v vasi Zapotok pri Kureščku raziskovali različne tematike, ki so povezane z odraščanjem. Vprašanja identitete in odkrivanja lastnih talentov bodo raziskovali preko različnih pristopov - od pogovornih skupin, plesa in fotografije do socialnih iger. Hkrati se bodo na zabaven način tudi učili, je za STA povedala vodja programa Prostovoljstvo na Slovenski filantropiji Tjaša Arko.

Mladi bodo v času skupnega bivanja opravljali vsakodnevna opravila, spoznavali nove kulture in ugotavljali, ali razlike bogatijo ali delijo.

Ob večerih bodo predstavljali svoje kulture preko tradicionalnih plesov, iger, glasbe in hrane. Izmenjava jim bo omogočila, da bodo bogatejši za nova prijateljstva ne glede na različne osebne okoliščine vsakega od njih, menijo prireditelji.

V času izmenjave bodo spoznavali Slovenijo, njene prebivalce ter naravne in kulturne lepote. Šli bodo na Kurešček, se spustili do Iškega Vintgarja in obiskali Bled in Bohinj.

Vrhunec letošnje izmenjave bo javna medkulturna prireditev 9. avgusta, na kateri bodo predstavili pridobljena znanja in organizirali zabavno medkulturno druženje za obiskovalce.

Izmenjavo je po besedah Arkove podprla Evropska komisija preko programa Erasmus+.