c S

Dijaki Škofijske gimnazije Vipava v Bosno na pomoč družini brez mame

30.07.2018 07:20 Banjaluka, 29. julija (STA) - V Bosni bo od danes do sobote v vasi Priječani potekal že 18. delovni tabor Streha nad glavo. Mojstri in dijaki Škofijske gimnazije Vipava bodo ob pomoči predstavnikov Škofijske karitas Banja Luka pomagali dograditi hišo socialno ogroženi družini, v kateri je oče ostal sam s petimi majhnimi otroki, so sporočili s Škofijske karitas Koper.

Oče je z otroki, starimi od pol leta do 11 let, ostal sam, potem ko je njihova 33-letna mama pred dvema mesecema umrla zaradi infarkta. Oče, ki je bil občasno zaposlen, je zdaj zaradi otrok ostal doma. Socialna služba mu je naročila, da v hiši, ki je sicer v slabem stanju, zgradi vsaj še eno sobo, sicer mu bodo otroke vzeli.

Škofijska karitas Koper je iz zbranih sredstev v postni akciji Ne pozabimo nakazala 8000 evrov za nakup materiala, Škofijska karitas Banja Luka pa je začela gradnjo, tako da bodo prostovoljci na taboru postavili prizidek pod streho.

Škofijska karitas Koper je še iz časov vojne v Bosni pobratena s Škofijsko karitas Banja Luka. Vsakoletna vseslovenska postna akcija Ne pozabimo je namenjena pomoči najbolj ogroženim družinam v jugovzhodni Evropi, Škofijska karitas Koper pa pomaga družinam, ki jih predlaga banjaluška karitas. Z zbranimi sredstvi vsako leto kupijo material, s katerim dijaki Škofijske gimnazije Vipava in mojstri pomagajo določeni družini. Od leta 2001 je na tak način dobilo skromno streho nad glavo 28 družin. Delovnega tabora Streha nad glavo se je do zdaj udeležilo več kot 200 prostovoljcev.

V programu Posvojitev na razdaljo, v katerega je vključenih 55 banjaluških otrok, pa družine, skupine ali posamezniki darujejo za otroka po 25 evrov mesečno, so še zapisali v Škofijski karitas Koper.