c S

Za gradnjo novomeškega vrtca Bršljin 660.000 evrov evropske podpore

27.07.2018 13:13 Novo mesto, 27. julija (STA) - Vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o denarni podpori projektu novogradnje novomeškega otroškega vrtca Bršljin, ki sicer deluje že od januarja. Približno milijon evrov vredni gradnji je s tem iz evropskega sklada za regionalni razvoj dodelila 660.000 evrov podpore.

Omenjena vladna služba je danes sporočila, da z uresničitvijo naložbe "urejajo degradirano območje v Bršljinu, za katerega obstaja sum socialne degradacije".

Projekt v okviru celostnih teritorialnih naložb sicer med drugim sodi med ukrepe za izboljšanje urbanega okolja in oživitev mest, so dodali.

Na novomeški občini so za STA danes potrdili, da gre pri omenjeni odločitvi za sklep za nazaj, saj je Mestna občina Novo mesto bršljinski otroški vrtec Videk že zgradila, januarja pa ga je napolnilo 110 otrok.

Vrtec je sicer, da ne bi zapravljali časa in zaradi prostorske stiske, naselila brez uporabnega dovoljenja, a po dogovoru s pristojnimi in starši otrok. Uporabno dovoljenje je priskrbela naknadno, po še manjkajoči ureditvi zunanjih površin, ki jih otroci pozimi, kot so pojasnili, niso potrebovali.

Po podatkih novomeške občine so novi bršljinski vrtec zgradili v leseni montažni tehniki. V vrtcu so šest igralnic, štiri za prvo in dve za drugo starostno obdobje, razdelilna kuhinja, dva prostora za dodatne dejavnosti, osrednji prostor, namenjen športnim dejavnostim in prostor za vodstvo vrtca.

Otrokom so na voljo tudi obsežne zunanje igralne površine, do katerih je dostop možen neposredno iz notranjih igralnic, so še sporočili z novomeške občine.