c S

Na Goriškem si želijo zgodnje obravnave otrok z avtizmom

12.07.2018 16:28 Gorica/Nova Gorica, 12. julija (STA) - V okviru čezmejnega projekta Salute-Zdravstvo, ki ga je Goriška pridobila v okviru Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS), bo oblikovana tudi čezmejna zdravstvena skupina duševnega zdravja in avtizma. Slednja je začela v teh dneh usposabljanje po posebni metodi, ki jo vodi ena izmed vodilnih mednarodnih strokovnjakinj za to metodo.

Metoda za zgodnje odkrivanje otrok z avtistično motnjo želi odkriti, kako uporabiti motivacijo otroka z motnjami avtističnega spektra in mu tako pomagati, da se izogne izključenosti iz družbe. Na tem temelji znanstveno podprta terapevtska metoda ESDM (Early Start Denver Model), ki jo je oblikovala psihologinja Sally Rogers s kalifornijske univerze v Sacramentu.

Usposabljanje, ki so ga predstavili na današnji novinarski konferenci, vodi psihologinja, asistentka za raziskovanje na oddelku za psihiatrijo Univerze v Michiganu Costanza Colombi, ki je izvedla številne raziskave o diagnostiki, obravnavi in socio-kognitivnem razvoju pri avtizmu v najzgodnejših življenjskih obdobjih. Med udeleženci usposabljanja so strokovnjaki iz oddelka otroške nevropsihiatrije v Gorici in Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca iz Šempetra.

Čezmejna skupina zdravstvenih delavcev bo metodo ESDM uporabljala pri obravnavi otrok z motnjami avtističnega spektra. Skupna ekipa bo imela svoje prostore v Gorici, opremljeni bodo z ustreznimi pripomočki za obravnavo in bo delovala v skladu s skupnim zdravstvenim protokolom za obravnavo otrok z avtističnimi motnjami.

Po tokratnem usposabljanju bodo delo po metodi ESDM lahko začeli tudi uporabljati. V letu dni bodo ameriški strokovnjaki na voljo zdravstvenim delavcem na Goriškem, po letu dni pa bodo pripravili zaključno usposabljanje.

ESDM je prilagodljivi sistem, ki sledi običajnemu razvoju otroka in pomaga pri doseganju učnih ciljev skozi "socio-senzorične rutine", katerih namen je pridobiti malčkovo pozornost, tako da izhajajo iz njegovih interesov in vsakodnevnih dejavnosti, od hranjenja, umivanja in oblačenja pa vse do igre.

"Pri modelu, ki ga bo izvajala skupina zdravstvenih delavcev EZTS GO, bodo sodelovali psiholog, ki smo ga že našli, logoped in specialni pedagog, prav tako ekipo naj bi imeli tudi na italijanski strani," je povedala vodja vzgoje in koordinator projekta za avtizem v šempetrski bolnišnici Gabrijela Kodre. Ključna je namreč zgodnja diagnoza in posledična zgodnja obravnava, saj je znanstveno dokazano, da lahko močno izboljšata prognozo pri otrocih z avtistično motnjo in kvaliteto življenja njihovih družin.

Avtistične motnje so v družbi vse bolj prisotne, po besedah Kodretove naj bi bilo med rojenimi deset odstotkov otrok z avtistično motnjo.

V okviru projekta je za pilotni del avtizem namenjenih 350.000 evrov, ki si jih bosta sodelujoča partnerja razdelila na pol.