c S

Začenja se dvotedenski vojaški tabor za študente in dijake

02.07.2018 13:42 Bohinjska Bela, 02. julija (STA) - Šola za častnike Slovenske vojske že 18. leto zapored organizira vojaški tabor za študente različnih fakultet in dijake srednjih šol, ki želijo preizkusiti življenje in delo pripadnika vojske. Letošnji tabor se je začel z današnjim zborom v mariborski Kadetnici, nadaljeval pa se bo v vojašnici na Bohinjski Beli ter na vadišču v Postojni.

Letos tabor šteje 67 udeležencev, od tega 20 deklet in 47 fantov, so za STA pojasnili v Slovenski vojski in dodali, da je namen tabora promocija Slovenske vojske oziroma predstavitev življenja in dela v službi domovine. V vojaški tabor bodo aktivno vključeni tudi kandidati 30. generacije Šole za častnike, ki bodo izvajali vloge poveljnikov vodov, oddelkov in vodij skupin.

Tabor se je začel z zborom v mariborski Kadetnici, kjer je pred odhodom na teren udeležence nagovoril poveljnik Centra vojaških šol Vilibald Polšak. Usposabljanje bo potekalo v dveh fazah. Prva faza, ki traja do 8. julija, predstavlja splošno seznanitev s Slovensko vojsko na nivoju učne enote. Veščine bodo udeleženci pridobivali v Vojašnici Boštjana Kekca na Bohinjski Beli in v njeni okolici.

Druga faza, ki bo trajala od 9. do 14. julija, predstavlja organizacijo in izvedbo taborjenja na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna s poudarkom na urjenju taktičnih postopkov ter pripravo na zaključno vajo.

Na taboru se bodo udeleženci podrobno seznanili z vojaškim življenjem, hkrati pa jim bo tabor omogočal opravljanje delovne prakse. Udeleženci bodo spoznali posamezna področja dela v Slovenski vojski, poudarek pa bo na usposabljanju v terenskih razmerah.

Tabor je namenjen polnoletnim dijakom in študentom, medtem ko za mlajše dijake ministrstvo za obrambo organizira drug, prav tako tradicionalen tabor. Ta je potekal prejšnji teden v Veščinskem centru v Vipavi. Letošnja udeležba je bila najvišja doslej, saj sta se iz celotne Slovenije prijavila kar 102 dijaka, in sicer 37 deklet in 65 fantov.

Spoznavali so osnovne vojaške vsebine, kot so postrojila, vojaške navade in vljudnosti, preživetje v naravi, oborožitev in opremo bojevnika 21. stoletja, orientacijo na terenu, uporabo topografske karte, uporabo ročne busole, premikanje na bojišču ter položaje za streljanje. Izvedli so tudi streljanje z malokalibrsko puško.