c S

Na svetu številne kritične pripombe na razširjeni program v osnovni šoli

22.06.2018 07:34 Ljubljana, 21. junija (STA) - Strokovni svet za splošno izobraževanje se je danes med drugim seznanjal s kurikularnim dokumentom Razširjeni program za osnovno šolo (Uvajanje tujega jezika v obveznem programu in preizkušanje koncepta razširjenega programa v osnovni šoli). Ker je na dokument veliko kritičnih pripomb, so se strinjali, da se te pošljejo zavodu za šolstvu.

Spremenjeni razširjeni program za osnovno šolo, ki naj bi ga nekatere šole poskusno začele izvajati v novem šolskem letu, je na današnji seji sveta za splošno izobraževanje predstavila namestnica direktorja Zavoda RS za šolstvo Nataša Potočnik.

Poudarila je, da je temeljni namen razširjenega programa zdrav in celosten osebnostni razvoj, ki lahko prisluhne otroku, njegovem talentu, interesom in pričakovanjem. "S tem namenom smo dokument pisali," je dejala in dodala, da bo program prispeval tudi k boljšemu sodelovanju med učiteljem in učencem.

V projekt naj bi se vključilo 175 osnovnih šol po Sloveniji, ki morajo pred tem pridobiti še soglasje staršev. 20 šol bo z novim šolskim letom uvedlo obvezni prvi tuji jezik za prvošolce, obvezni drugi tuji jezik v sedmem razredu ter preizkus koncepta razširjenega programa na področju gibanja in zdravja, kulture in tradicije. Na 155 šolah pa bodo izvajali le del tega programa.

V razpravi so člani sveta opozorili, da je dokument slabo napisan, da je v njem veliko nedoslednosti in ugank, predvsem pa so izpostavljali in se spraševali, kako to, da se je omenjeni kurikularni dokument znašel v šolah prej, kot na strokovnem svetu.

"Kot članica strokovnega sveta se čutim izigrano zato, ker ko smo dajali soglasje popolnoma nedodelanemu načrtu, nam je bilo zagotovljeno, da s tem dajemo le zeleno luč, da se lahko začne kurikularni dokument pripravljati. Nisem poznala pravilnika o posodabljanju in nisem vedela, da s tem dajem hkrati zeleno luč za uvedbo poskusa. Če bi to vedla, soglasja ne bi dala. Drugič pa se počutim izigrano, da se najvišji strokovni organ v državi z določenimi stvarmi ne seznani," je opozorila učiteljica razrednega pouka Jožica Frigelj.

Omenila je, da veliko šol že izstopa iz tega projekta, ker je preveč stvari nedorečenih. Prepričana je, da je potreben čas za razpravo, in se zavzela za enoletni zamik poskusa oz. s 1.septembrom 2019.

Nekateri člani sveta so že pripravili seznam pripomb na kurikularni dokument. Predsednik sveta Božidar Opara je ob koncu te točke dnevnega reda dejal, da naj člani vse pripombe pošljejo zavodu za šolstvo.

Direktor zavoda za šolstvo Vinko Logaj je spomnil, da je skupno pri konceptualni in vsebinski zasnovi razširjenega programa sodelovalo 57 različnih strokovnjakov zavoda za šolstvo, akademske sfere, ministrstva in šol.