c S

Celjska občina v zamenjavo zemljine tudi na igrišču Vrtca Tončke Čečeve

18.06.2018 06:52 Celje, 16. junija (STA) - Celjska občina bo med poletnimi počitnicami zamenjala zemljino na otroškem igrišču enote Vrtca Tončke Čečeve na Aljaževem hribu, ker so tudi na tem igrišču presežene opozorilne ali kritične vrednosti kadmija, svinca in cinka. Avgusta lani pa je občina sanirala onesnažene zemljine s težkimi kovinami pri Vrtcu na Hudinji.

Po navedbah celjske občine so sprva načrtovali, da bodo med letošnjimi poletnimi počitnicami sanirali otroško igrišče Vrtca Tončke Čečeve v Gaberjih, a se je projekt tehnično in finančno zaostril. Vrtčevski prostori so v nekdanji Westnovi vili, ki pa je zaščitena kot kulturni spomenik. Zaščitena je tudi okolica zgradbe oziroma območje, ki je namenjeno igri otrok in je predvideno za sanacijo.

Celjska območna enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije je postavila pogoje, pod katerimi lahko izvedejo sanacijo. Ob upoštevanju vseh zahtev varuhov dediščine bi bilo projekt zamenjave zemljine nemogoče končati v času poletnih počitnic, bistveno pa bi se povečali tudi stroški, zato so se na občini odločili najprej zamenjati zemljino na vrtčevskem igrišču na Aljaževem hribu.

Ob upoštevanju kriterijev, kot so čas izvedbe sanacije, velikost in konfiguracija zemljišča ter gostota zasaditve z drevesi in opremljenost z igrali, so namreč ocenili, da je najprimernejša za sanacijo v tem letu ravno enota na Aljaževem hribu.

"Trenutno smo še vedno v fazi priprave ustrezne dokumentacije za sanacijo zemljine in zunanje ureditve igrišča vrtca v Gaberjih. Upamo, da bomo s celjsko območno enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije vendarle sprejeli kompromis in sklenili dogovor, ki bo sprejemljiv za obe strani. Za enoto Sonce Vrtca Anice Černejeve je predviden enak postopek kot za enoto v Gaberjih," so pojasnili na občini.

Vodstva vseh treh vrtcev so oziroma še bodo obvestila starše otrok o načrtovanih delih. Starši otrok, ki obiskujejo Vrtec Anice Černejeve, so že seznanjeni, v ostalih dveh vrtcih pa jih bodo obvestili preko predstavnikov sveta staršev oziroma sveta zavoda.

Na celjski občini so se zavezali, da bodo vsako leto zamenjali zemljino na enem od javnih vrtcev. V letošnjem proračunu so v ta namen rezervirali 300.000 evrov, ravnateljice vrtcev Anice Černejeve, Tončke Čečeve in Zarja so s temi podatki seznanili že 24. aprila, saj morajo pravočasno pripraviti načrt organizacije dela med poletnimi počitnicami.

V času poletnih počitnic bodo namreč v sklopu celovite energetske obnove potekala tudi gradbena dela v enoti Mavrica Vrtca Anice Černejeve ter v enotah Iskrica in Živ Žav Vrtca Zarja.

Na igrišču Vrtca Tončke Čečeve na Ljubečni zemljine ne bodo zamenjali, saj so izmerjene vrednosti analiziranih težkih kovin pod mejnimi vrednostmi, prav tako ne na igrišču vrtca Anice Černejeve na Polulah, ki je urejen na umetni masi.