c S

Z rapanjem do večje okoljske osveščenosti otrok

15.06.2018 11:06 Izola, 15. junija (STA) - Otroci tretje triade izolskih osnovnih šol so na pobudo Komunale Izola in v sodelovanju z lokalnim rapperjem Drillom pripravili rap skladbo Svet je tvoj, za katero je nastal tudi videospot. S tem želijo dvigniti osveščenost mladih do okoljskih tematik, zlasti ločevanja odpadkov, njihove ponovne uporabe in problematike pasjih iztebkov.

Z glasbeno obarvanim projektom so pričeli na dan Zemlje 22. aprila in zaključili ob svetovnem dnevu okolja 5. junija. Kot je spomnil direktor izolske komunale Denis Bele, so se v preteklih letih lotili različnih projektov osveščanja prebivalstva, rezultati tega dela pa se kažejo tudi v pozitivnih trendih pri ločevanju odpadkov.

Tako za letos računajo, da bo ločenih odpadkov za 56 odstotkov vseh zbranih odpadkov. Strategija komunale je usmerjena v to, da bi okoljska zavest dosegla čim širši krog uporabnikov.

S projektom so želeli povečati okoljsko angažiranost mladih in spodbuditi večje zanimanje za okolje. K sodelovanju so privabili izolskega rapperja Andreja Bučarja - Drilla, ki se je pripravljal na izid svojega četrtega samostojnega albuma in ki bi znal ustrezno komunicirati z mladimi.

"Frajer si, če pobereš smeti, če skrbiš za naravo, ker narava je samo ena, svet je samo en in če ne bomo mi skrbeli, bo generacijam za nami še toliko težje," je Drill predal svoje sporočilo mladim.

V pripravo skladbe so vključili otroke tretje triade vseh izolskih osnovnih šol. Tako so po besedah Metke Šori oz. lika Cupermana, ki otroke osvešča o pomenu zbiranja in ločevanja odpadkov, pripravili delavnice po šolah, na katerih je sodelovalo več kot 40 otrok in kjer so jim prikazali tematike ločevanja in ponovne uporabe odpadkov ter pasjih iztrebkov.

Kasneje so mlade vodili v ustvarjanje verzov. Učenci so tako pripravili dele besedila, vezanega na posamezno okoljsko problematiko, šolarji pa so nato sodelovali tudi pri snemanju skladbe in videospota zanjo. Komunala Izola je s posameznimi verzi iz skladbe opremila tudi posamezne zabojnike z odpadki.