c S

Na mariborski univerzi drugi krog volitev rektorja

13.06.2018 07:50 Maribor, 13. junija (STA) - Na Univerzi v Mariboru bo danes potekal drugi krog volitev rektorja, ki ga je treba izvoliti po tistem, ko je bil dosedanji rektor Igor Tičar prisiljen predčasno zapustiti funkcijo zaradi odhoda v pokoj. Med štirimi kandidati sta se v prvem krogu prejšnji teden najbolje odrezala Zdravko Kačič in Žan Jan Oplotnik, ki bosta danes znova pomerila moči.

Žan Jan Oplotnik, ki prihaja z ekonomsko-poslovne fakultete, je zadnja tri leta prorektor za finančne zadeve in po odhodu Tičarja vodi univerzitetne posle. Zdravko Kačič s fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko pa je bil prorektor za finančne zadeve v mandatu prejšnjega rektorja Danijela Rebolja.

Volitve prvič potekajo po novem sistemu, kar pomeni, da je desetkrat več volilnih upravičencev kot na prejšnjih volitvah. V skladu z lanskimi spremembami statuta univerze namreč po novem volijo rektorja vsi zaposleni na univerzi in študenti, medtem ko so prej imeli to pravico le pedagoški delavci in del študentov.

A imajo njihovi glasovi različno vrednost. Visokošolski učitelji, znanstveni delavci, asistenti z raziskovalnim nazivom in visokošolski sodelavci prispevajo 60 odstotkov glasov, študenti in ostali delavci pa po 20 odstotkov vseh glasov.

Danes lahko svoj glas odda nekaj več kot 15.000 ljudi, a v prvem krogu volitev se jih je za to odločilo le 13 odstotkov. Oplotnik je prejel 19,5 odstotka, Kačič pa 25,2 odstotka glasov vseh volilnih upravičencev. Objavo rezultata današnjega glasovanja se pričakuje pozno zvečer ali celo naslednji dan zjutraj.