c S

Študenti Univerze na Primorskem do subvencioniranega bivanja tudi poleti

12.06.2018 13:19 Ljubljana/Koper, 12. junija (STA) - Študenti primorske univerze imajo težave z bivanjem v študentskih domovih v poletnem času, saj imajo sklenjeno pogodbo o subvencioniranem bivanju le za deset mesecev, so opozorili v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS). Po njihovem opozorilu je ministrstvo že pozvalo študentske domove, naj študentom ponudi anekse za bivanje za 12 mesecev.

ŠOS je prejšnji mesec prejel obvestilo študentov Univerze na Primorskem o težavah s subvencioniranim bivanjem. Študenti imajo namreč težave z bivanjem v Študentskih domovih Univerze na Primorskem v poletnem času, saj jih študentski domovi v tem času izselijo.

Kot so navedli v sporočilu za javnost, se subvencija za bivanje v študentskem domu praviloma zagotavlja največ do 12 mesecev na leto, plačuje pa mesečno na podlagi poročil študentskih domov. Študenti naj bi tako imeli pravico do subvencioniranja bivanja za čas trajanja študijskega programa, pravica pa se ob izpolnjevanju pogojev letno podaljšuje. Pri tem se je pojavila težava, saj študentski domovi po njihovih navedbah študente sili v podpis pogodbe, s katero časovno omejujejo pravico do subvencioniranega bivanja, in sicer za čas 10 mesecev, ne pa tudi za julij in avgust. Nastanitvena pogodba, kot navajajo v sporočilu, sicer določa možnost sklenitve aneksa za bivanje v času od 1. julija do 31. avgusta "zgolj in izključno za potrebe študijskih obveznosti, kar bo nedvomno dokazoval s potrdili visokošolskega zavoda, na katerem je vpisan".

ŠOS je o kršenju pravic študentov in določb predpisov obvestil ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Kot so spomnili, je ministrstvo aprila vsem javnim dijaškim domovom, javnim študentskim domovom in zasebnim študentskim domovom, s katerimi imajo sklenjene pogodbe o subvencioniranem bivanju, poslalo poziv, da s študenti, ki so z odločbo pristojne pisarne za študentske domove upravičeni do subvencioniranega bivanja, sklepajo pogodbe o nastanitvi za obdobje, ki jim je izkazano v odločbi o subvencioniranem bivanju.

Le v primeru, če študenti v poletnih mesecih sami izrazijo željo po prekinitvi bivanja, se z njimi sklene ustrezen aneks k nastanitveni pogodbi. Ministrstvo je tako študentske domove pozvalo, da morajo študentom, ki so upravičeni do subvencioniranega bivanja, če imajo z njimi sklenjeno pogodbo o bivanju za 10 mesecev, nemudoma ponuditi v podpis aneks za bivanje za 12 mesecev, kolikor traja študijsko leto. Nezasedena ležišča pa se lahko tržijo le, če študent sam prostovoljno ne želi bivati v študentskem oz. dijaškem domu in to uredi z aneksom, so še zapisali v študentski organizaciji.