c S

Občine finančno še niso zaključile projekta ptujske OŠ Ljudevita Pivka

12.06.2018 06:54 Ptuj, 11. junija (STA) - Župani občin Spodnjega Podravja so se na današnjem kolegiju v Kidričevem med drugim seznanili s finančnim poročilom projekta gradnje Osnovne šole Ljudevita Pivka, ki kljub dejstvu, da šola za otroke s posebnimi potrebami stoji že dve šolski leti, še vedno ni zaključeno. Dve občini še nista po poravnali vsega, ostale pa morajo dobiti nekaj nazaj.

Gradnja šole je državo in občine stala 4,1 milijona evrov, medtem ko je končna realizirana vrednost v skladu s sporazumom znašala 3,8 milijona evrov. Ministrstvo za šolstvo in šport je od omenjene vsote prispevalo skoraj 2,2 milijona evrov. Mestna občina Ptuj pa je k temu za del projekta, ki ni bil del sporazuma, dodala dobrih 320.000 evrov.

Ptujski župan Miran Senčar se je na današnji seji zavezal preveč nakazani denar ostalim občinam povrniti v letu 2019, vseeno pa je skušal od manjših občin soustanoviteljic iztržiti še nekaj denarja za tisti del stroškov, ki jih je Ptuj nosil sam.

Pri tem je občinam želel zaračunati celo zamudne obresti, vendar župani na kaj takega niso pristali, češ da so poravnali vse s sporazumom določene obveznosti. Izjema sta le občini Destrnik in Sveti Andraž, saj je prva dolžna še okoli 55.000, druga pa 5000 evrov.

Pobudo za večjo finančno participacijo občin Spodnjega Podravja je Senčar skupaj z direktorico Vrtca Ptuj Marijo Vučak na župane naslovil tudi v zvezi z izvajanjem izmenskega predšolskega varstva. Kot je pojasnila slednja, imajo trenutno pri njih sedem tovrstnih skupin, ki pa jih obiskuje tudi skoraj polovica otrok iz ostalih občin.

Tovrstna oblika varstva je po besedah Vučakove sicer namenjena izključno otrokom iz družin, kjer oba starša delata v izmenah, kar velja predvsem za zaposlene v podjetjih, kot sta Boxmark ali Perutnina Ptuj, pa tudi različni trgovski centri. Največ otrok izven ptujske občine tja prihaja iz Markovcev, Dornave, Destrnika in Vidma pri Ptuju. Ker je potrebno pokriti tudi stroške nezasedenih mest, bodo pripravili predlog, kako si jih pravično razdeliti.

Župani so se danes seznanili še z eno dolga leta trajajočo problematiko - sporom s hrvaško državo, mestom Biograd na moru in zadarsko županijo glede nepremičnine nekdanjega počitniškega doma, ki se nahaja tik ob biograjski marini. Nepremičnino so občine solastnice že pred leti želele prodati, kupec je poravnal aro, zdaj pa že leta bije sodni boj na hrvaških sodiščih, saj so lokalne oblasti in država odvzele del zemljišč.

Kot je županom razložil Janez Merc iz ptujske občine, se bodo najverjetneje morali lotiti nove cenitve, epiloga pa na hrvaških sodiščih ne pričakuje, saj bo verjetno dokončno moralo o sporu odločati evropsko sodišče.