c S

V črnomaljskem vrtcu Čardak po petkovi toči manj otrok, šolski pouk neokrnjen

11.06.2018 09:41 Črnomelj, 11. junija (STA) - Starši, ki jih je vodstvo v petkovem neurju s točo močno poškodovanega otroškega vrtca Čardak v Črnomlju prosilo, naj otroke danes v vrtec pošljejo, le če nimajo drugega varstva, so omenjeni prošnji ustregli. V vrtec so poslali le nekaj manj kot 50 od 130 otrok, ki so jih tam začasno razporedili v novi del objekta, telovadnico in zbornico.

V vrtcu Čardak so danes za STA povedali, da so se prilagodili stanju, glede delovanja s točo precej manj poškodovanega otroškega vrtca Loka, pa dodali, da je tudi tam v vrtec danes prišlo manj otrok in da tamkajšnje delo poteka normalno.

Petkova toča je sicer poškodovala tudi streho največje črnomaljske Osnovne šole Loka s približno 530 učenci. V šoli so za STA povedali, da so se začasno prilagodili stanju in da tamkajšnji pouk danes poteka normalno.

Nadomestni prostor so dobili v sosednji srednji šoli, in sicer v učilnicah zaradi mature že nezasedenih zadnjih letnikov, so še dodali.

Po petkovem neurju s točo, ki je najhuje prizadela občino Črnomelj, sicer po besedah županje Mojce Čemas Stjepanovič nadaljujejo odstranjevanje posledic in ocenjujejo škodo.

Škoda v vsej črnomaljski občini naj bi po njenih prvih, grobih in nepopolnih ocenah dosegla tri milijone evrov. Za torek pa je sklicala izredno sejo črnomaljskih svetnikov.

Dodala je še, da občina sama stroškov sanacije ne bo zmogla in da med drugim računajo na državno pomoč.

Vrtec Čardak si je v soboto ogledal tudi predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar in obljubil pomoč. Povedal je, da bo treba v primeru tega vrtca in osnovne šole takoj ukrepati, saj otroci ne smejo ostati brez varstva in šole.