c S

V drugi krog za rektorja mariborske univerze Kačič in Oplotnik

06.06.2018 07:49 Maribor, 05. junija (STA) - V drugem krogu prihodnji teden se bosta za položaj rektorja Univerze v Mariboru pomerila Zdravko Kačič in Žan Jan Oplotnik. Nihče od kandidatov danes namreč ni prejel dovolj glasov, da bi zmagal že v prvem krogu. Volilna udeležba je bila nizka, le 13-odstotna.

Največ podpore je po prvih neuradnih rezultatih prejel Kačič, in sicer nekaj več kot 25 odstotkov glasov, na drugem mestu je Oplotnik z nekaj več kot 19 odstotki glasov. Niko Samec je prejel devet in Jernej Turk osem odstotkov glasov.

Volitve prvič potekajo po novem sistemu, kar pomeni, da je desetkrat več volilnih upravičencev kot na prejšnjih volitvah. V skladu z lanskimi spremembami statuta univerze namreč po novem volijo rektorja vsi zaposleni na univerzi in študenti, medtem ko so prej imeli to pravico le pedagoški delavci in del študentov.

Danes je tako lahko svoj glas oddalo nekaj več kot 15.000 ljudi, a se jih je za to dejanje odločilo le 1976. Najmanj odzivni so bili študenti, saj so se volitev udeležili le štirje odstotki.

Ker je za zmago potrebna absolutna večina glasov, bo drugi krog volitev 13. junija.

Žan Jan Oplotnik, ki prihaja z ekonomsko-poslovne fakultete, je zadnja tri leta prorektor za finančne zadeve in po odhodu Igorja Tičarja v pokoj vodi univerzitetne posle. Zdravko Kačič s fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko pa je bil prorektor za finančne zadeve v mandatu prejšnjega rektorja Danijela Rebolja.

Novega akademskega starešino je treba izvoliti po tistem, ko je bil dosedanji rektor Igor Tičar prisiljen predčasno zapustiti funkcijo zaradi odhoda v pokoj.