c S

Na mariborski univerzi bodo izbirali rektorja

05.06.2018 07:54 Maribor, 05. junija (STA) - Na Univerzi v Mariboru bo danes potekal prvi krog volitev novega rektorja. Za položaj se potegujejo štirje kandidati, in sicer Žan Jan Oplotnik, Niko Samec, Jernej Turk in Zdravko Kačič.

Novega akademskega starešino je treba izvoliti po tistem, ko je bil dosedanji rektor Igor Tičar prisiljen predčasno zapustiti funkcijo zaradi odhoda v pokoj.

Jernej Turk je redni profesor na fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede, habilitiran za področje agrarne ekonomike in kmetijske politike. Za rektorja je kandidiral že leta 2010, a je bil takrat izvoljen Danijel Rebolj. Zadnja tri leta zaseda mesto prorektorja za mednarodne zadeve.

Niko Samec je redni profesor na fakulteti za strojništvo, habilitiran za okoljevarstveno inženirstvo. Tudi on ima že izkušnje z rektorskimi volitvami, saj je na to mesto kandidiral na zadnjih volitvah leta 2015, ko ga je premagal Tičar. Ta ga je nato imenoval v svojo ekipo kot prorektorja za raziskovalno dejavnost.

Pomemben člen Tičarjeve ekipe je bil tudi Žan Jan Oplotnik, sicer redni profesor na ekonomsko-poslovni fakulteti, habilitiran za področje financ. Zadnja tri leta je prorektor za finančne zadeve in po odhodu Tičarja v pokoj vodi univerzitetne posle. Za rektorja se letos poteguje prvič.

Zdravko Kačič je bil prorektor v mandatu prejšnjega rektorja Rebolja, zadolžen za finančne zadeve. Redni profesor na fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko je habilitiran za področje elektronike in telekomunikacij.

Zdaj izvoljeni bo deveti v vrsti rektorjev druge največje in druge najstarejše univerze v Sloveniji. Štiriletni mandat naj bi začel še pred poletnimi počitnicami, medtem ko zdajšnji ekipi prorektorjev mandat poteče šele prihodnje leto.