c S

Teden Kemijskega inštituta osvešča o pomenu znanosti za družbo

04.06.2018 08:59 Ljubljana, 04. junija (STA) - Kemijski inštitut letos pripravlja že tretji teden inštituta. Potekal bo od danes do petka, na inštitutu pa želijo z njim obeležiti svoje delovanje ter tako opozoriti na pomen odlične znanosti za celotno družbo in njen prispevek h gospodarskemu in družbenemu razvoju.

Tedensko dogajanje se bo danes začelo z obiskom pridruženega urednika prestižne revije Nature Communications, ki bo spregovoril o publiciranju v družini revij Nature. V nadaljevanju pa bo lanskoletni prejemnik Preglove nagrade za izjemne dosežke Gregor Mali predaval na temo spektroskopije z jedrsko magnetno resonanco ter kaj nam ta lahko pove o zgradbi trdnih snovi.

V torek bo Jure Zupan spregovoril o matematični podlagi kriptografskega sistema, ki omogoča tajnost tehnologije veriženja blokov, sledilo pa bo predavanje lanskoletnega dobitnika Preglove nagrade za izjemne dosežke Stanislava Gobca na temo razvoja novih encimskih inhibitorjev za zdravljenje nevrodegenerativnih bolezni.

Drugi dan se bo zaključil z osrednjim dogodkom tedna Kemijskega inštituta, slavnostno podelitvijo Preglove nagrade za izjemne dosežke in Jamnikove štipendije. Častni gost in slavnostni govorec bo predsednik republike Borut Pahor.

Sredino dogajanje se bo začelo s predavanjem Tamare Pavasović Trošt z Ekonomske fakultete v Ljubljani na temo premoščanja vrzeli med generacijami raziskovalcev v akademskih okoljih. Sledila bo okrogla miza na temo znanosti kot stebra razvojnega in gospodarskega preboja Slovenije.

V četrtek se bo odvilo predavanje raziskovalke Tine Lebar z naslovom Reprogramming mammalian cells with designed transcription factors, v petek pa bodo na okrogli mizi s tujimi gosti spregovorili o komercializaciji znanja. Teden se bo sklenil z odprtjem slikarske razstave Marina Beroviča z naslovom Rdeče in belo.

Vsak dan v tednu Kemijskega inštituta od 9. do 14. ure bodo na inštitutu zainteresirani javnosti omogočili tudi ogled laboratorijev, predstavili delo in področja delovanja odsekov inštituta ter jim razkazali najbolj sodobno raziskovalno opremo.