c S

Senat ljubljanske univerze o pobudi za ustavno presojo visokošolskega zakona

30.05.2018 07:19 Ljubljana, 29. maja (STA) - Senat ljubljanske univerze se je danes med drugim seznanil s poročilom rektorja glede pobude za ustavno presojo zakona o visokem šolstvu, ki jo bo v sredo obravnavala pristojna komisija DS. Senatorji so sprejeli še pravilnik o študentih s posebnim statusom, ki so ga uskladili z lani uveljavljenim novim zakonom za urejanje položaja študentov.

Kot je pojasnil rektor ljubljanske univerze Igor Papič, se je visokošolski sindikat burno odzval na predlagano pobudo rektorske konference o sprožitvi postopka ustavne presoje zakona o visokem šolstvu, in rektorsko konferenco pozval k preklicu pobude.

Rektorji univerz so prepričani, da zakon o visokem šolstvu krši ustavno zagotovljeno univerzitetno avtonomijo. Zato so s pomočjo dveh državnih svetnikov, prorektorice ljubljanske univerze Branke Kalenić Ramšak in Matjaža Gamsa predlagali ustavno presojo zakona.

Papič priznava, da bi lahko pred to odločitvijo sprožili kakšno razpravo na to temo. Pri tem ostro zavrača, da je bil namen rektorjev to, da bi z višjo avtonomijo dobili rektorji ali dekani proste roke, da bi se se izživljali nad zaposlenimi.

"To je bila ena teza, ki je bila zelo izpostavljena v medijih. Poleg tega ostro zavračam kakršnokoli namero, da bi rektorji z ustavno presojo zakona želeli vpeljati šolnine za študente. To je zame res manipulacija, ki jo ostro zavračam," je poudaril in izrazil upanje, da študenti temu niso nasedli. Ob tem se je znova zavzel za poseben zakon o univerzi. Avtonomija univerze zanj pomeni, da ima "vsak posameznik svojo identiteto znotraj univerze".

Predsednik upravnega odbora univerze Borut Božič je izpostavil, da podpira odločitev rektorske konference, in menil, da v demokratični državi ne smejo dati negativnega predznaka, če nekdo zaprosi za ustavno presojo našega pravnega sistema.