c S

Letošnja naj dijakinja Meta Štuhec, naj dijak David Opalič

28.05.2018 15:20 Ljubljana, 28. maja (STA) - Dijaška organizacija Slovenije je s podporo ministrstva za izobraževanje, znanost in šport danes razglasila naj dijakinjo in naj dijaka za šolsko leto 2016/17. Z izstopajočim šolskim uspehom in dejavnostjo na družbenem področju sta to postala Meta Štuhec iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer in David Opalič iz 1. gimnazije v Celju.

Dijaška organizacija Slovenije želi s projektom, ki je potekal osmo leto zapored, spodbuditi dijake k dejavnemu dijaškemu prostemu času in izbrati tiste, ki najbolj izstopajo ne le po učnem uspehu, ampak tudi po drugih talentih, spretnostih in osebnih lastnostih. Merila za izbor naj dijakinje in naj dijaka obsegajo učni uspeh, sodelovanja v šolskih in obšolskih dejavnostih ter družbeno koristne aktivnosti, v katerih dijaki sodelujejo v prostem času.

Po prepričanju Elvire Šušmelj, glavne direktorice direktorata za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, projekt deluje motivacijsko na celotno srednješolsko populacijo. Zlasti na tiste, ki se sprašujejo, zakaj sploh sodelovati v dodatnih aktivnostih. "S takšno akcijo srednješolci sami pokažete, kako široka je paleta aktivnosti, v katere se vključujete in ste jih sposobni tudi uspešno izvesti," je dodala na današnji razglasitvi v Študentskem kampusu.

Dijakinja tretjega letnika na gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer Meta Štuhec je v preteklem šolskem letu osvojila tri priznanja iz debate, tri priznanja na plesnem področju in pet priznanj na področju jezikov. Med drugim je sodelovala na likovni razstavi z naslovom Sožitja različnosti, pri šolski gledališki skupini, pri soustvarjanju novic na šolski spletni strani, pri novinarskem klubu in pri oblikovanju proslave ob kulturnem prazniku v tamkajšnjem kulturnem domu.

Dijak četrtega letnika na 1. gimnaziji v Celju David Opalič je sodeloval v šolskem matematičnem krožku ter šahovskem klubu v Šmarju pri Jelšah. Osvojil je vsa priznanja na področju matematike, astronomije, šaha, in logike. Dobil je dve priznanji Mestne občine Celje za izjemen uspeh na mednarodnih tekmovanjih.

Oba nagrajenca sta za priznanje Dijaški organizaciji Slovenije, kot sta povedala za STA, izjemno hvaležna. Naj dijak meni, da je priznanje pokazatelj, da je na pravi poti, naj dijakinja pa je vesela zlasti tega, da je bila prepoznana njena dejavnost na umetniškem in družboslovnem področju, ker umetniki v družbi in med naravoslovci "pogosto ostajajo zadaj".