c S

Ljubljana gosti konferenco o superračunalništvu

28.05.2018 14:39 Ljubljana, 28. maja (STA) - Na ljubljanski pravni fakulteti se danes začenja superračunalniška konferenca European HPC Summit Week, na kateri se bodo do petka zvrstila številna predavanja in delavnice z različnih področij. Osrednji dogodek bodo dnevi evropskega superračunalniškega združenja PRACE, t. i. Pracedays, z odmevnimi imeni s področja superračunalništva.

Konferenca, ki jo letos organizira laboratorij LECAD z ljubljanske fakultete za strojništvo kot slovenski predstavnik v združenju PRACE, bo po njihovih navedbah združila glavne deležnike superračunalništva v Evropi. Udeležencem se obeta pestra izbira predavanj in delavnic z različnih aplikativnih področij, na katerih je ključna uporaba napredne superračunalniške tehnologije.

Na konferenci se bodo srečali akademski strokovnjaki in strokovnjaki iz industrije, ki bodo predstavili svoje napredke na področju raziskav in razvoja, podprte s superračunalniško tehnologijo. Dogodek po besedah organizatorjev nudi odlično priložnost za povezovanje z vsemi pomembnimi deležniki v superračunalništvu od dobaviteljev superračunalniških tehnologij in infrastruktur do znanstvenih in industrijskih uporabnikov superračunalništva v Evropi in širše.

Konferenca se danes začenja z delavnicami, ki bodo potekale tudi v prihodnjih dneh. Na njih bo med drugim govora o superračunalništvu v oblaku in kontejnerskih tehnologijah, razvoju novih izdelkov s superračunalniki, superračunalništvu kot omogočitveni tehnologiji za nove materiale, nova zdravila in fuzijo ter o superračunalništvu in velepodatkih.

Osrednji dogodek, torej Pracedays, se bo začel v torek, ko bodo zbrane med drugim nagovorili predsednik sveta združenja PRACE in generalni direktor družbe Surfsara Anwar Osseyran, ministrica za izobraževanje, znanost in šport, ki opravlja tekoče posle, Maja Makovec Brenčič, ter rektor ljubljanske univerze Igor Papič.

V nadaljevanju bodo med drugim predavali Luciano Rezzolla s frankfurtskega inštituta za teoretično fiziko, ki bo obravnaval področje binarnih nevtronskih zvezd, predsednik Uberclouda Wolfgang Gentzsch o superračunalništvu v oblaku in kontejnerskih tehnologijah, Erik Lindahl iz združenja PRACE pa bo predstavil enega od znanstvenih primerov, s katerim se ukvarjajo.