c S

Univerza na Primorskem: Škofa in Butinarja glede na odločitev sodišča nismo dolžni zaposliti

26.05.2018 15:59 Koper, 25. maja (STA) - Univerza na Primorskem (UP) je danes prejela sodbi Delovnega sodišča v Kopru, ki je za tožnika Lenarta Škofa in Bojana Butinarja v ponovljenem postopku odločilo, da ju ni dolžna zaposliti. Oba sta iz skupine profesorjev, ki so z univerze odšli na novi zavod ZRS Koper, vendar njuni pravdi nista bili začasno prekinjeni, so sporočili z univerze.

Tako Škof kot Butinar sta iz skupine 12 profesorjev, ki so z UP odšli na novi javni raziskovalni zavod ZRS Koper, vendar njuni pravdi nista bili začasno prekinjeni do odločitve v vzorčnem postopku tožnikov Rada Pišota in Boštjana Šimuniča, so zapisali na univerzi.

Sodba še ni pravnomočna, tožnika pa se za STA še nista odzvala.

Višje delovno in socialno sodišče je marca pritrdilo prvostopenjski sodbi v tožbi 12 odpuščenih profesorjev zoper UP. Sklenilo je, da jim mora rektor Dragan Marušič v osmih dneh nuditi zaposlitev in jim omogočiti pedagoško delo v skladu s pogodbo, ki so jo imeli pred vročitvijo odpovedi

Po pojasnilu UP pa je sodišče odločilo, da se Pišotu zavrne zahtevek po izplačilu denarne odškodnine v višini 73.000 evrov, Šimuniču pa univerza ni dolžna izročiti pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas z vtoževano vsebino, ampak ga je s sodbo za 60 odstotkov delovnega časa reintegriralo na univerzi, so zapisali na univerzi.

Ob začetku študijskega leta 2016/2017 je 12 sodelavcev ZRS, sicer predavateljev na primorski univerzi, dobilo odpovedi pogodb o zaposlitvi. Odpuščeni profesorji so ob tem opozorili na po njihovem mnenju nezakonito ravnanje vodstva univerze. Na UP pa so tedaj pojasnili, da odhajajoči delavci ZRS ne morejo istočasno imeti sklenjenih pogodb v na novo ustanovljenem raziskovalnem zavodu in na univerzi.