c S

Kranj naj bi tudi regijski športni center zgradil v javno-zasebnem partnerstvu

24.05.2018 13:39 Kranj, 24. maja (STA) - Kranjski mestni svet je v zadnjih mesecih potrdil že več projektov za gradnjo športne in izobraževalno-vzgojne infrastrukture v javno-zasebnem partnerstvu. Na sredini seji je svet podprl tudi takšen način izgradnje regijskega športnega centra. Občina bo poleti iskala investitorje za omenjena partnerstva.

V regijskem večnamenskem športno vadbenem centru Kranj bi ob nogometnem stadionu zgradili novo tribuno za 2600 gledalcev, atletsko dvorano, večnamenski center za treninge, prostore za zdravstveno in športno dejavnost ter 630 parkirišč.

Kranjska občina se za obsežen projekt že dve leti trudi najti investitorja. Sedaj pa se je investitor pojavil, je na današnji novinarski konferenci povedal kranjski župan Boštjan Trilar. Zato je občinska uprava mestnemu svetu predlagala izvedbo projekta v javno-zasebnem partnerstvu.

Svetniki so na sredini seji osnutek odloka o javno-zasebnem partnerstvu v prvem branju potrdili. So pa izrazili pomisleke, da je predlagana 30-letna pogodba morda prevelika obveza, da bi jo mestni svet sprejel tik pred koncem svojega mandata.

Trilar je pojasnil, da so pred dokončnim sprejetjem projekta še trije koraki. Junija bo druga obravnava odloka, poleti pa bo sledil razpis za investitorja, pri čemer župan upa, da se bo prijavilo več konkurentov in bodo dobili ugodnejšo ceno. Nato bo imel mestni svet možnost, da jeseni potrdi pogodbo z izbranim investitorjem ali pa odločitev prepusti naslednji sestavi mestnega sveta.

S pridobitvijo načrtovane športne infrastrukture bi Kranj v prihodnje lahko postal olimpijski center, meni Trilar. Podpira pa tudi pobudo, da bi v javno-zasebno partnerstvo vključili še izgradnjo ledene dvorane. Obstoječa je namreč le začasna, lokacija ob bazenu pa je idealna, saj ima toplotno črpalko z možnostjo hlajenja. V prihodnje bi v skladu s prostorskih načrtom na tem območju lahko zrasel tudi hotel za razvoj športnega turizma.

Mestni svet je na sredini seji ponovno potrdil tudi odlok o javno-zasebnem partnerstvu za izgradnjo telovadnice, šestih učilnic in večnamenskega prostora pri Osnovni šoli Staneta Žagarja. 30. junija naj bi mestna uprava predvidoma objavila javna naročila za zasebnega partnerja tako za ta projekt, kot tudi za izgradnjo vrtca Bitnje. Prav tako naj bi že poleti dobili tudi izvajalca za športni center.

Novo razvojno priložnost občina odpira tudi na območju Mlake. Dopolnjen podrobni prostorski načrt, ki bo šel v drugo obravnavo na mesti svet jeseni, po opravljeni javni razgrnitvi, namreč daje možnost gradnje 300 stanovanjskih enot, od individualnih hiš in dvojčkov do štirinadstropnih blokov. Tu bi lahko svoj življenjski prostor našlo okoli 800 ljudi, zato je predvidena tudi nova cesta in povečanje vrtčevskih in šolskih kapacitet.

Kranjčane pa bo posebej razveselila novica o znižanju višine položnic za komunalne storitve za več kot pet evrov, kar je približno za četrtino. Komunalni Kranj je namreč lani z učinkovitim delom uspelo znižati stroške za 800.000 evrov, naslednje leto pa je mogoče pričakovati še nadaljnje znižanje cene, je povedal župan.