c S

Slovenija z 76,7 odstotka zaposlenih mladih diplomantov na 22. mestu v Evropi

24.05.2018 10:46 Ljubljana, 24. maja (STA) - Raziskava o deležu zaposlenih novih diplomantov v Evropi, ki jo je opravil TheKnowledgeAcademy.com, razkriva precejšnjo razliko med posameznimi državami. Razlika med prvo in zadnje uvrščeno je skoraj 50 odstotkov. Slovenija se je z 76,7 odstotka zaposlenih novih diplomantov znašla šele na 22. mestu od skupaj 31 evropskih držav.

Podatki iz poročila, ki ga je pripravil britanski statistični urad razkrivajo, da se je število mladih v Veliki Britaniji, ki niso zaposleni, ali vključeni v izobraževanje/usposabljanje v obdobju oktober-december 2016 do julij-september 2017 znižalo iz 766.000 na 731.000, oziroma za pet odstotkov.

TheKnowledgeAcademy.com, ki ponuja nadaljnje izobraževanje in usposabljanje, je zato izvedlo raziskavo o deležu zaposlenih novih diplomatov v ostalih evropskih državah.

Raziskava, ki temelji na podatkih Eurostata iz leta 2016 in obsega starostno skupino od 20 do 34 let, je pokazala, da imajo najvišji delež zaposlenih novih diplomantov Malta (96,6 odstotka), Islandija (94,7 odstotka), Nemčija, Nizozemska in Norveška. Delež zaposlenih mladih diplomantov v slednjih treh državah je 90,1 odstotka.

Slovenija se je s 76,7 odstotka zaposlenih novih diplomantov znašla šele na 22. mestu od skupaj 31 držav. V primerjavi s prvo Malto, Slovenci zaostajamo za skoraj 20 odstotnih točk.

Na dnu lestvice evropskih držav z najvišjim deležem zaposlenih novih diplomantov je Grčija z manj kot polovico zaposlenih novih diplomantov (49,2 odstotka), medtem ko se je Italija z 52,9 odstotka zaposlenih diplomantov odrezala le malo bolje od Grčije. Na dnu lestvice lahko najdemo tudi Španijo (68 odstotkov), Romunijo (69,3 odstotka) in Bolgarijo (72 odstotkov).

Podatki kažejo, da se delež mladih, ki niso zaposleni ali vključeni v izobraževanje/usposabljanje, vztrajno niža iz leta v leto, kar je seveda zelo vzpodbudno, je dejal generalni direktor pri TheKnowlegeAcademy.com Barinder Hothi in pojasnil, da morajo mnoge države, med njimi tudi Slovenija, prehoditi še dolgo pot, da bi dohitele evropske države z najvišjim odstotkom prebivalstva s sekundarno izobrazbo in številom zaposlenih novih diplomantov.

Kot je dodal, bi bilo pa zanimivo videti, koliko zaposlenih diplomantov dejansko opravlja poklic, za katerega so se izobraževali, in kako dolgo iščejo zaposlitev, primerno svoji stroki.